Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Η ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Οι ΗΠΑ παλεύουν να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση και να αντεπεξέλθουν σε δύο πολέμους, όμως το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είναι άλλο: έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ; Αύριο, 4 Νοεμβρίου, είναι η επέτειος της ιστορικής εκλογής του Ομπάμα και ήδη έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για το πόσο αποδοτικός υπήρξε...
και κατά πόσο μεταμόρφωσε τη χώρα, όπως είχε δηλώσει ότι είναι ο σκοπός του. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι παρέλαβε την αμερικανική οικονομία σε μια από τις χειρότερες φάσεις της στη σύγχρονη ιστορία της και ήδη φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Κάποιοι αριθμοί δείχνουν ακριβώς τι συνέβη: όταν ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, ανέλαβε την προεδρία το 2001, η ανεργία ήταν στο 4,2% ενώ όταν αποχώρησε 8 χρόνια μετά είχε φτάσει στο 7,6%. Σήμερα βρίσκεται στο 9,8%. Ο Μπιλ Κλίντον είχε αφήσει στον Μπους πλεόνασμα 281 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό και εκείνος παρέδωσε στον Ομπάμα έλλειμμα 1,2 τρισ. (σήμερα είναι στο 1,4 τρισ.). Άρα το συμπέρασμα είναι ότι με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο η οικονομία δεν χειροτέρευσε ενώ το πακέτο οικονομικών κινήτρων απέδωσε.
«Είχε έναν καλό πρώτο χρόνο», λέει ο Τεντ Ουίντμερ, προεδρικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και λογογράφος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. «Είναι εύκολο να παραβλέψουμε δύο από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του, αλλά είναι αμφότερα σημαντικά. Εμπόδισε την οικονομική κρίση να χειροτερεύσει και βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο».
Τα προβλήματα
Υπάρχουν βέβαια και θέματα που δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε, όπως το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το θέμα του Αφγανιστάν- δύο ζητήματα των οποίων η έκβαση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική αξιολόγηση του έργου του Ομπάμα.
Μέσα σε όλη αυτήν τη συζήτηση, ο πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει σήμερα και δύο αναμετρήσεις για εκλογή κυβερνητών στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Βιρτζίνια, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές για την γερουσία που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο. Στο Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο βρέθηκε χθες ο Ομπάμα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται ελαφρά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, ενώ η μάχη στη Βιρτζίνια είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς η πολιτεία αυτή θεωρείται ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε όλη τη χώρα- ο Δημοκρατικός υποψήφιος υπολείπεται του αντιπάλου του.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: