Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΕΡΔΗ, ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και στις μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από ένα επίπεδο, πρόκειται να επιβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το κόστος του επιδόματος αλληλεγγύης, που θα δοθεί ώς τα Χριστούγεννα. Oι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που πρόκειται να...
συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης σε περίπου 1,5 εκατ. φτωχούς Έλληνες, υλοποιώντας τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά θα φροντίζει ταυτόχρονα να καλύπτει το δημοσιονομικό κόστος επιβάλλοντας φόρο στους κατά τεκμήριο έχοντες, δηλαδή τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες και τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων. Έτσι, η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπηρετεί μια λογική αναδιανομής του εισοδήματος, συνεπή με τις δεσμεύσεις της.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεδρίαζε προκειμένου να καθορίσει τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
1. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πάνω από ένα όριο. Πιθανό πλαφόν είναι η αντικειμενική αξία των 500.000- 600.000 ευρώ, αν και εξετάζονται και άλλες προτάσεις. Ο έκτακτος αυτός φόρος, που θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είναι έκτακτος και ανεξάρτητος από τα σχέδια της κυβέρνησης για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα γίνει με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, σε αντικατάσταση του ΕΤΑΚ.
2. Επιβάλλεται, επίσης, έκτακτη εισφορά σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, βασικά εισηγμένες, καθώς και σε τράπεζες, που εμφάνισαν κέρδη πάνω από ένα επίπεδο το 2008. Η φορολόγηση θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2008 και υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν μέχρι 500 επιχειρήσεις.
3. Χορηγείται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε Έλληνες πολίτες με εισόδημα μικρότερο από ένα επίπεδο (11.000-
13.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Το επίδομα θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, χαμηλότερο από ό,τι προέβλεπε η αρχική πρόταση νόμου που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση (500 έως 1.300 ευρώ), μετά τη διαπίστωση του μεγέθους της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι όταν υπεβλήθη η πρόταση, η εκτίμηση ήταν για ένα έλλειμμα της τάξης του 3,5%- 4% του ΑΕΠ, ενώ τώρα έχει φτάσει αισίως το 12,5% του ΑΕΠ.
Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις, με την πρώτη να αντιστοιχεί στο 50% και να δίνεται τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί μόνο μια φορά και θα επωφεληθούν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να μην προκαλέσει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και μάλιστα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να δαπανά όσα θα εισπράττει. Υπολογίζεται ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τις έκτακτες εισφορές θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: