Κλειδί η πορεία του κόστους δανεισμού έως το 2013
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε, μιλώντας στο protothema.gr ότι «παρά την πτώση, με αυτά τα επιτόκια η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει ακόμα στις αγορές» και σημείωνε ότι «η πτώση θα αποδεικνυόταν μπούμερανγκ αν διαφανεί πως συνδέεται μόνο με την προοπτική της διευκόλυνσης από την Τρόικα και όχι με το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής Οικονομίας».
Η αρνητική στάση της Γερμανίας μάλιστα απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί χρονική παράταση στην καταβολή των δόσεων, μπορεί να καταδείξει πόσο εύθραυστο ίσως είναι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων.
Όπως ανέφερε σε συζητήσεις του υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αν έως το 2013 τα επιτόκια δεν υποχωρήσουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (για παράδειγμα τις 400 μονάδες βάσης με το οποίο δανείζεται σήμερα από τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας), τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει νέο δάνειο από την Τρόικα, το οποίο θα συνοδευθεί από νέες υποχρεώσεις και νέο Μνημόνιο…
Με τα δεδομένα αυτά, για τους επιτελείς της κυβέρνησης φαντάζει μονόδρομος η τήρηση του προγράμματος λιτότητας και η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, που θα έπειθε τις αγορές να δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια τη χώρα μας.
Πάντως χθες το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς, έπεσε κάτω και από το φράγμα των 700 μονάδων βάσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο -παραμονές της υπογραφής του Μνημονίου- η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς τίτλου με τον αντίστοιχο γερμανικό είχε βρεθεί στις 1044 μονάδες. Στα τέλη Ιουνίου ήταν στις 791 και στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 828 μονάδες βάσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου