Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

50 δισ. υπάρχουν …με Μύκονο και Σαντορίνη!

Το παρασκήνιο γύρω από το απίστευτο νούμερο της Τρόικας


http://img.protothema.gr/2CC756CC4BB788F8DF32BF0436B2C63F.jpg

Σε κυνήγι φαντασμάτων οδηγείται η χώρα, στο οποίο τα ελληνικά πολιτικά κόμματα κατάφεραν να παρασύρουν ακόμα και τους «σοβαρούς» τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της αναγραφής στο Μνημόνιο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 (εκ των οποίων τα 15 δισ. στη διετία 2011-2012) είναι άκρως διδακτικό για τους λόγους που η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Πολύπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στο protothema.gr σχολίαζαν πως "έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ... δεν υπάρχουν, εκτός αν πουληθούν νησιά –και όχι οποιαδήποτε: η Μύκονος και η Σαντορίνη". Και ιδού γιατί:

-με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι αποτιμήσεις των συμμετοχών του δημοσίου σε εταιρίες ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν πουλήσει όλες τις μετοχές που έχει το κράτος, ακόμα και σε χρεωμένες ή υπό εκκαθάριση εταιρίες, δεν πιάνει τα 10 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν πουλήσει όλες τράπεζες, ακόμα και αν εκχωρήσει το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων σε ιδιώτες για να εισπράξει έως 50% υψηλότερη τιμή, δεν θα πιάσει ούτε 15 δισ. ευρώ.

- αν και επισήμως δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή της αξίας τους –λένε άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- τα σχεδόν 30.000 ακίνητα που έχει προς αξιοποίηση το δημόσιο, μέσω της ΚΕΔ και την ΕΤΑ, μετά βίας αξίζουν 35-40 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τα γραφειοκρατικά προβλήματα, το κόστος για απαλλοτριώσεις και τα διεκδικούμενα από ιδιώτες ακίνητα, το καθαρό όφελος από την πώλησή τους είναι μικρότερο.

Δεν βγαίνει με τίποτε…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ακόμα και αν το ελληνικό κράτος πουλήσει (ή βρει έστω σε ποιους να πουλήσει) «ό,τι έχει και δεν έχει», τα 50 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν».

Τότε πώς μπήκαν στο Μνημόνιο τα 50 δισ. και πώς το δέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών;

Οι πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση έχασε πλέον κάθε διαπραγματευτική ισχύ και υποτάχθηκε πλήρως στις ορέξεις των δανειστών της χώρας, για δύο λόγους:

* Πρώτον διότι με την αναβλητικότητα και τις παλινωδίες της, δεν μπόρεσε ενάμισι χρόνο τώρα να πουλήσει ούτε... πόμολο από κρατική επιχείρηση. Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως αν όχι τώρα, στον επόμενο έλεγχο η Τρόικα θα επέβαλε να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, αντί να ακούει μόνο λόγια.
* Δεύτερον –και πραγματικά εκπληκτικό- παγιδεύτηκε στα σενάρια περί ακίνητης περιουσίας 400 δισ. ευρώ, τα οποία εξέθρεψαν «μεταμνημονιακά» και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενώ δηλαδή ποτέ δεν αξιοποιήσανε την ακίνητη περιουσία του κράτους, τα κόμματα άρχισαν να διαλαλούν πως τα κρατικά ακίνητα ξεπερνούν την αξία του δημοσίου χρέους, "αναγκάζοντας" έτσι την Τρόικα να δεχτεί τους ισχυρισμούς και να απαιτήσει έργα!

Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες, στο μαραθώνιο παζάρι της Πέμπτης η Τρόικα επικαλέστηκε στους επιτελείς της κυβέρνησης το ... επιχείρημα Σαμαρά, ότι αν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 50 δισ. ευρώ σε μόλις δύο χρόνια από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και μόνον, με σκοπό να μειώσει το χρέος και να βγει η χώρα γρηγορότερα από το Μνημόνιο.

Την πρόταση είχε παρουσιάσει η ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια εποχή και ο Πρωθυπουργός μιλούσε για ακίνητη περιουσία άνω των 300 δισ. ευρώ που ... θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Εξαιρούσε μάλιστα τότε τα ελληνικά νησιά, θεωρώντας πως τα ποσά που υπολόγιζε αφορούν μόνο προς αξιοποίηση κρατικά ακίνητα.

Με αυτούς τους υπολογισμούς, έφτασε προ ημερών και ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Άσμουσεν να λέει δημοσίως πως «αφού οι έλληνες έχουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα χρέη τους, δεν υπάρχει λόγος για να μην την αξιοποιήσουν για να εξοφλήσουν".

Στην πραγματικότητα όμως, πέρα από τα λόγια, ούτε καν καταγραφή των ακινήτων δεν έχει υπάρξει για να φανεί και τι είναι αξιοποιήσιμο. Αντιθέτως, προ ημερών στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να τονίσει ότι τα περί 300 δισ. "και βάλε" της ακίνητης περιουσίας, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Ξέρουν κάτι;

Παρόλα αυτά, τα 50 δισ. μπήκαν στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο καλύπτει πια και το 2015 και, άρα, αν τα έσοδα αυτά λείψουν, τότε θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες πηγές. Εκτός αν οι ίδιοι οι τροϊκανοί που επέβαλαν την πρόβλεψη για έσοδα 50 δισ. έχουν πληροφορίες και γνωρίζουν "από πρώτο χέρι" ποιοι μπορεί να βρεθούν για να τα προσφέρουν στο ελληνικό κράτος, για να αποκτήσουν όσα εκείνο θα προσφέρει....

Δεν υπάρχουν σχόλια: