(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Την έκρηξη των συναδέλφων του προκάλεσε η χθεσινή πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Παρά την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού ότι δεν...
θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υπουργεία τους ως φέουδα, αρκετοί υπουργοί επιχείρησαν να διατηρήσουν το προνόμιο των ιδιωτικοποιήσεων στους φορείς που εποπτεύουν προκαλώντας την έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε την εντύπωση ότι ξεπουλιέται η Ελλάδα» του επισήμαναν οι συνάδελφοί του, με επικεφαλής τον κ. Θ. Πάγκαλο. Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, που δόθηκε αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου οι τέσσερις υπουργοί (Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος και Τίνα Μπιρμπίλη ) ανακοίνωσαν κανονικά τις αποκρατικοποιήσεις που προχωρούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους κτλ., από όπου αναμένονται δεκάδες δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο έναν κατάλογο με δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΦΑ, ΔΕΣΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οργανισμούς (ΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ), τράπεζες (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα) και ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία. Οταν είδαν το σχέδιο αυτό, οι υπόλοιποι υπουργοί ξεσηκώθηκαν καθώς θεώρησαν ότι δείχνει βιασύνη για να γεμίσουν τα ταμεία και το είπαν σε υψηλούς τόνους στον κ. Παπακωνσταντίνου ζητώντας να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ματαιωθεί η προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου.
Η κριτική και οι ενστάσεις στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως, π.χ., οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, ένα έτοιμο σχέδιο που περίμενε απλώς το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του. Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρόλαβε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την Υγεία και ο κ. Χ. Καστανίδης να ενημερώσει ότι έχει σχεδόν έτοιμο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είπε ότι θα μπορούσε να τις αναλάβει είτε η Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είτε ο τραπεζικός τομέας είτε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων. «Είναι δυνατόν να βάλεις την ΚΕΔ; Μια αμαρτωλή και διεφθαρμένη εταιρεία από την κορυφή ως τα νύχια που πρέπει να καταργηθεί;» παρατήρησε ο κ. Θ. Πάγκαλος και θύμισε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Αντιρρήσεις για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εξέφρασαν επίσης ο κ. Γερουλάνος και η κυρία Μπιρμπίλη, ενώ ο κ. Δ. Ρέππας ζήτησε να αναλάβει το κάθε υπουργείο τους δικούς του φορείς.
Ο κ. Π. Ευθυμίου επεσήμανε ότι, έτσι όπως παρουσιάζονται στο ίδιο πακέτο ανόμοια έργα, με διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης, δίνεται η εντύπωση ότι όλα πωλούνται και μάλιστα χωρίς σχέδιο. «Η συνέντευξη Τύπου θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Χρειάζεται περισσότερη συζήτηση γιατί τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορούμε να δείχνουμε εισπρακτικό άγχος» συμπλήρωσε ο κ. Π. Μπεγλίτης και ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Αιχμηρός υπήρξε και ο κ. Καστανίδης. «Δεν έχω αντίρρηση ένας υπουργός να μη θεωρεί αναγκαίο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όταν έρχεται εδώ θα πρέπει να δείχνει ότι το υπολογίζει» είπε.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε τέτοιο σχέδιο. Είναι σαν να βάζουμε ταμπέλα “πωλείται”» παρενέβη ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι πρέπει να δοθεί στους επενδυτές σήμα ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι δεν μπορεί να αναβάλει μια συνέντευξη Τύπου την οποία έχει ανακοινώσει. Σε αυτό συμφώνησαν τελικώς και οι υπόλοιποι, αφού αφαίρεσαν σημαντικό αριθμό έργων από το αρχικό σχέδιο.
* Εν τω μεταξύ με ενστάσεις ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων που προώθησε στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης ως τις 31 Αυγούστου αγορανομικών διατάξεων για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων από την υπουργό Οικονομίας, η οποία αναγνώρισε χθες ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου κατεγράφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τον Μάιο παρατηρήθηκε περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 540 εκατ. ευρώ, ενώ για την αύξηση του τετραμήνου επέμεινε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα αυξημένων τιμών, αλλά αυξημένης συνταγογράφησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου