Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ


Ρεπορτάζ: Σίλα Αλεξίου (απο ΤΑ ΝΕΑ)


Αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους απαιτούν οι δικαστικοί, ζητώντας την εφαρμογή απόφασης του Μισθοδικείου η εφαρμογή της οποίας έχει ανασταλεί για δύο χρόνια...

Δύο ασυνήθιστες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαμαρτυρόμενοι ήταν δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων οι οποίοι δημοσιοποίησαν την αγανάκτησή τους για την αναστολή- για δύο χρόνια- της καταβολής των αναδρομικών που επρόκειτο να λάβουν εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για μια δόση αναδρομικών τα οποία έχουν προκύψει με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου (επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου) για την αύξηση των αποδοχών τους. Οι δικαστικοί λειτουργοί μάλιστα είχαν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις είχαν προεισπράξει με την παρακράτηση των νόμιμων τόκων. Γεγονός που σημαίνει ότι με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει για δύο χρόνια την καταβολή, οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα χρήματα που ενδεχομένως έχουν ήδη επενδύσει.

Στη σχετική ανακοίνωση, που συνυπογράφουν τέσσερις δικαστικές ενώσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος), αποδίδεται η δυσαρέσκεια του κλάδου «στη δυσμενή οικονομική μεταχείρισή τους από την Πολιτεία με την υποβάθμιση της συνταγματικής τους θέσης και της κοινωνικής τους αποστολής», ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλεται κλιμάκωση των αντιδράσεων «αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν δεν ανακληθεί η υπουργική απόφαση, οι δικαστές είναι αποφασισμένοι σε πρώτο στάδιο να κατέλθουν σε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας και στη συνέχεια να εμποδίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: