Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

OΛΟΗΜΕΡΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Ρεπορτάς: Δημήτρης Καραγιώργος (απο ΕΘΝΟΣ)

Επεκτείνεται ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, επεμβατικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις...

Η δαπάνη της επίσκεψης θα βαρύνει το Ταμείο ή την ασφαλιστική εταιρεία του ασθενούς και θα διαφέρει από το σημερινό σύστημα, το οποίο βαρύνει οικονομικά μόνο τους ασθενείς. Η οριστική μορφή του τρόπου αποζημίωσης θα προβλεφθεί στις συμβάσεις που θα συναφθούν μεταξύ του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα λειτουργήσει με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η υπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα διαμορφωθεί με νομοσχέδιο, έπειτα από διάλογο με τους φορείς, ο οποίος ξεκινά από σήμερα.
Την ολοήμερη λειτουργία θα στελεχώνουν μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί όλων των νοσοκομείων όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί γιατροί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό. Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο από τον χώρο των νοσοκομείων και όχι από το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι έως τον Ιούλιο θα έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη επαρκούς προσωπικού. Σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ -είπε- θα λειτουργεί κυλιόμενος πίνακας για κάλυψη κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού.
Οι επικουρικοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν τουλάχιστον ένα έτος στην περιφέρεια, πριν μεταταγούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξει, επίσης, συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο θα διαθέτει στρατιωτικούς γιατρούς σε όσες περιοχές της χώρας υπάρχει υποστελέχωση.
Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ και να εξοικονομήσει πόρους οι οποίοι φεύγουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) πληρώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του για περίθαλψη σε ιδιώτες.
Η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του ΕΣΥ φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα, καθώς τα στοιχεία του τετραμήνου δείχνουν μέση μείωση 10%.

Οσμή σκανδάλουΟσμή σκανδάλου αναδύεται από το Κρατικό της Νίκαιας. Δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε με εντολή του διοικητή Χρ. Ρέσσου έδειξε ότι δεν κατέληγαν στο ταμείο χρήματα που απέδιδαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Ρέσσος έστειλε στην υπουργό Υγείας φάκελο με παραστατικά, τα οποία έχουν αντιπαραβληθεί με τα αντίστοιχα των Ταμείων. Η υπουργός Υγείας έκανε χθες λόγο για "διπλές αποδείξεις". Χαρακτήρισε το θέμα "γενικευμένο" και "σοβαρό" και έδωσε εντολή για έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: