Κυριακή 30 Μαΐου 2010

"Πωλείται" όπως είναι...επιπλωμένο(το ελληνικό κράτος)

«Ο κύβος ερρίφθη» σε σημερινή πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο (στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος).

Σε πρώτο πλάνο για "πώληση" βρίσκονται ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΠΑ, οι επιχειρήσεις ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, αλλά και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Από την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εφέτος και άλλα δυο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας τακτοποιούνται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Πιο αναλυτικα:
Στην τελική ευθεία περνά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στην κυριακάτικη ελευθεροτυπία ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα και ειδικά επώδυνα.
Η πρακτική που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις καθώς ανάλογα τον τομέα και την επιχείρηση, το Δημόσιο θα αποφασίσει αν:

- κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51% των μετοχών
- θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτών
- θα πουληθεί το σύνολο

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται:

- είσοδος ιδιωτών σε λιμάνια - αεροδρόμια
- επιχειρήσεις ενέργειας (ΔΕΗ -ΔΕΠΑ)
- καζίνο, αναδιάρθρωση αγοράς τυχερών παιχνιδιών ("φρουτάκια"- βιντεολόττο)
- τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ)
- εξυγίανση του τομέα των μεταφορών (ΟΣΕ)
- εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
- Εξόφληση των νοκομειακών οφειλών

Οι οφειλές των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν άμεσα της μετρητοίς για τα έτη 2005-2006, ενώ οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.

Στον απόηχο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στην αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου θα πρέπει να ισχύσουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια, από αυτά των ζημιογόνων.

Όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μετά την εφαρμογή της νέας ενεργειακής οδηγίας, που θα ισχύσει στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2011.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, μέσω πώλησης μετοχών στο χρηματιστήριο ή πώληση μονάδων της, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα. Σύμφωνα με την ίδια, δεν θα ήταν σωστό να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ [DEHr.AT] την περίοδο που η χρηματιστηριακή τους αξία είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με την υπουργό, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, οποιασδήποτε μορφής αυτή τη στιγμή.

Εκτός από τη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δίνουμε καθημερινά μάχη για την ανάπτυξη, στηρίζοντας την ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στην Ελλάδα, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

«Συστρατεύουμε όλα μας τα εργαλεία, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ με ένα και μοναδικό στόχο: Να στηρίξουμε την ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», δήλωσε η κ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή.

Η υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή. Η κ. Κατσέλη ανέλυσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΝΚΛΩ, η οποία παρέμενε κλειστή για πάνω από ένα χρόνο και μπαίνει σε επαναλειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μίας μικρής μονάδας στη Νάουσα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των δύο κλωστηρίων και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop.

Παράλληλα, αναγνωρισμένος Σύμβουλος αναλαμβάνει μέσα σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας τριών νέων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες αφορούν: α) στη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή των Οινοφύτων, β) στη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών στη Νάουσα και γ) στη συμμετοχή σε θεσμικού τύπου επενδύσεις που συνδέονται με την ανάταξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

Για την υλοποίηση του έργου αυτού, η Πολιτεία παρέχει την εγγύησή της κατά 80% μέχρι του ποσού των 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο και την επιτυχία των εργασιών. Μέσα στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται η αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των δεδουλευμένων, καθώς και η πλήρης εξόφληση των νόμιμων αποζημιώσεων για όσους από τους εργαζόμενους δεν δύναται στη φάση αυτή να διατηρήσει η εταιρεία.

«Στο εγχείρημα αυτό λίγοι πίστεψαν, αλλά έγινε πραγματικότητα με ένα νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο χρηματοδοτούν οι τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα πρόγραμμα, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η Εταιρία βάζει μπροστά μετά από ένα χρόνο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε η ΥΠΟΙΑΝ.

Η κ. Κατσέλη επισκέφτηκε επίσης τις εταιρείες ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Α.Β. ΡΟΤΑ και ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ.

** Την ανάγκη για ξένες επενδύσεις, προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνέντευξή της στο Reuters.
Σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, η ατμομηχανή της ανάπτυξης από το 2011 και μετά δεν θα είναι η κατανάλωση, όπως ήταν στο παρελθόν, και μάλιστα η κατανάλωση η οποία βασιζόταν στα δανεικά και στην υπερχρέωση. «Προσβλέπουμε ότι θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές», ανέφερε.

«Κάνουμε πολλές συνεργασίες και roadshows, όχι για την αγοραπωλησία ομολόγων, αλλά για την προσέλκυση κεφαλαίων», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Εκτίμησε επίσης ότι οι επενδυτές, που ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, θα πειστούν σταδιακά για την αξιοπιστία της χώρας, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα αλλάζει και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα.

«Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα να χρηματοδοτήσει το χρέος της», είπε. «Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».


.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: