Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Την Κυριακή συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την ψήφιση των μέτρων και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι τα μέτρα θα περάσουν από την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης εντούτοις παρακολουθεί με ανησυχία τους εσωκομματικούς κραδασμούς στους κυβερνητικούς του εταίρους που προκαλούν αντανακλάσεις και στο εξωτερικό.

Είναι βέβαιο ότι εταίροι και δανειστές θα προτιμούσαν τα μέτρα να ψηφιστούν από μία συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων ως εγγύηση για την εφαρμογή τους στο μέλλον. Εκείνο που δεν είναι βέβαιο είναι αν το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή επηρεάσει τις αποφάσεις τους για την εκταμίευση της δόσης, ενδεχόμενο που ξωρκίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει με βεβαιότητα ότι παρά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ τα μέτρα θα περάσουν με την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει ότι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ θα ψηφιστεί ο προυπολογισμός και από τα τρία κόμματα της συμπολίτευση που παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Οι αρνητικές εντυπώσεις από την άρνηση της ΔΗΜΑΡ στο εργασιακό πακέτο θα μετριαστούν και στο εξωτερικό της χώρας από την ψήφο της στον προυπολογισμό.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζει βεβαιότητα για την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΝΔ. “Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μπετόν” επαναλαμβάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά για κάθε ενδεχόμενο όλοι οι αρμόδιοι κάνουν μασάζ στους βουλευτές και αναζητούν πιθανούς δυσαρεστημένους. Εκτός από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Θανάση Μπούρα και ο γραμματέας του κόμματος κ. ΜΑνώλης ΚΕφαλογιάννης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης όπως και ο διευθυντής του πρωθυπουργού κ. Κώστας Μπούρας έχουν ριχθεί στο “κυνήγι” των δυσαρεστημένων βουλευτών. Μέσα στις προσεχείς ημέρες-κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα- θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα θέσει το δίλημμα: “ή ψηφίζουν το πακέτο, παίρνει τα χρήματα η χώρα και μπορεί να ελπίζει στην παραμονή της στην Ευρωπαική Ένωση και στην ενίσχυση από τους εταίρους μας ή το πακέτο δεν περνάει και η χώρα παραδίδεται στην ακυβερνησία και στο χάος”. Το ίδιο δίλημμα που θα θέσει και στην ομιλία του κατά την συζήτηση των μέτρων εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο θα περιορίσει τις διαρροές από όλα τα κόμματα. “Δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές που να σηκώσουν το βάρος της κατάρρευσης της χώρας” λέει το κυβερνητικό επιτελείο. 

Φυσικά μετά την ψήφιση των μέτρων ξημερώνει μία διαφορετική μέρα για την χώρα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση μετά τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν δεν μπορεί να πάει μακρυά. Οι εξελίξεις όμως θα καθοριστούν εν πολλοίς από την συμπεριφορά των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Αν στηρίξουν τον σχεδιασμό για την διάσωση της χώρας με την εξ ολοκλήρου εκταμίευση της δόσης και με περαιτέρω ενίσχυση για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό για να επιδιώξει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Αν πάλι λόγω της γνωστής κωλισιεργείας συνεχίσουν να το σκέπτονται αφήνουν χώρο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο θετικό σενάριο ο κ. Σαμαράς θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να επιδιώξει μία νέα νομιμοποίηση με εκλογές και έναν νέο συνασπισμό με δυνάμεις από την ευρύτερη κεντροαριστερά “που θα τολμήσουν να σώσουν την χώρα” όπως άλλωστε έχει δηλώσει.

Συνεδριάζει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

Η συνεδρίαση διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής στη 13:00.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: