Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεση Δεύτερη νύχτα αγωνίας από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Ηράκλειο


Δεύτερη νύχτα αγωνίας από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Ηράκλειο
Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στην θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από το Μεγάλο Λιβάδι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δεύτερη νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στη νότια Ρόδο και τη Μεσαρά Ηρακλείου, από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται το βράδυ της Κυριακής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου· αναζυπυρώθηκαν οι εστίες φωτιάς στην Μεσαρά Ηρακλείου. Μικρές εστίες φωτιάς στη Σέριφο, όπου οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο.

Ειδικότερα, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Ίστριας. Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει συνολικά τα δύο χιλιόμετρα, αλλά είναι διασπασμένο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν σπεύσει δυνάμεις και από την ηπειρωτική χώρα. Τη μάχη με τις φλόγες έδιναν από τα ξημερώματα της Κυριακής, έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έζησαν στιγμές αγωνίας και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τις οικίες τους. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης για χωριά που ενδεχομένως να κινδύνευαν.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Το απόγευμα της Κυριακής αναζωπυρώθηκαν οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή τηςΜεσαράς Ηρακλείου που είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τα σημαντικότερα μέτωπα της φωτιάς εμφανίσθηκαν και πάλι κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ το απόγευμα οι φλόγες έφθασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε και η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου ανάμεσα στα χωριά Αληθινή και Πόμπια και που στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το Αντισκάρι και τα Πηγαιδάκια της Μεσαράς Ηρακλείου, έκαψε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ απείλησε και σπίτια.
Συγκεκριμένα, στα χωριά Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια η φωτιά απείλησε τα σπίτια και το απόγευμα του Σαββάτου είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης των οικισμών, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε, λόγω της επέμβασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Στιγμές αγωνίας έζησαν κάτοικοι και τουρίστες και στη Σέριφο, όπου η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πήρε έκταση.

Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στην θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από τις περιοχές Αγ. Μαρίνα και Μεγάλο Λιβάδι, λόγω του πυκνού καπνού. Η εκκένωση στο Μεγάλο Λιβάδι έγινε διά θαλάσσης, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει το δρόμο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή, ενώ υπάρχουν εικόνες με τις φλόγες να καταστρέφουν το νεοκλασικό Μέγαρο του 1880 -Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Μετά την ολονύχτια μάχη που δόθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά την Κυριακή είχε περιοριστεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: