Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ξανά στο επίκεντρο


newpost.gr
Ξανά στο επίκεντρο
Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου και της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης επανέφερε εμμέσως και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να αγοράσει η ΕΚΤ ιταλικά ομόλογα χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως θετική, τόνισε, όμως, ταυτόχρονα ότι δεν αρκούν αυτά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται πιο δυναμικές θεσμικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, εννοώντας την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

To ίδιο αίτημα για ευρωομόλογα είχε συμπεριληφθεί και στην επιστολή- απάντηση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόσο, πριν λίγες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί ολιγοήμερες διακοπές στη Σέριφο, έχει ζητήσει να ενημερώνεται διαρκώς για τις διεθνείς εξελίξεις και την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Την ίδια ώρα, πιθανή θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Ελλάδας τις επόμενες ημές.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα ενώ στους κυβερνητικούς κύκλους συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους εταίρους να πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη ΔΕΘ.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση ζητά από την Ε.Ε 'έκδοση ευρωομολόγου, μικρότερο επιτόκιο, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.

«Είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης» τονίζει αποκλειστικά στον real.gr ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ παράλληλα, στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό της χώρας: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αποκτήσουμε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέφει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».

Ο υπουργός Επικρατείας αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του περί ανάπτυξης, δηλώνοντας: «Μόνο έτσι θα πετύχουμε σημαντικό επίτευγμα ανάπτυξης στη χώρα μας και ευημερία για όλους τους πολίτες. Η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους. Χρειάζεται επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα ανταγωνιστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: