Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο της Αθήνας τη Δευτέρα

Κινδυνεύει να «χάσει» και τις 1.000 μονάδες


(Φωτογραφία: Reuters )
Aθήνα
Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο την Δευτέρα, με απώλειες που ξεπερνούν το 4%, στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ και των ηγετών της ευρωζώνης για κινήσεις που θα ανατρέψουν την κατάσταση και θα αναχαιτίσουν τις πιέσεις στις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινδυνεύει να χάσει και τις 1.000 μονάδες, με πτώση που ξεπερνά το 4%.

Η ΕΚΤ σε απεγνωσμένη προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις αγορές και τον φόβο επέκτασης της κρίσης χρέους, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι θα «εφαρμόσει ενεργά» το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της για αγορά κρατικών ομολόγων, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αγορές ισπανικών και ιταλικών χρεογράφων.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Γερμανία επαναβεβαίωσαν αργά την Κυριακή ότι ισχύουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόκτηση κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF).

Οι κινήσεις ωστόσο αυτές δεν φαίνονται ικανές να καθησυχάσουν τους επενδυτές, που παραμένουν φοβισμένοι και ανασφαλείς, με το κλίμα να επιδεινώνεται λόγω της δυστοκίας της ευρωζώνης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και των φόβων για διπλή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε πτώση 4,45% στις 1.014 μονάδες και η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,89 εκατ. ευρώ.

«Όσο περνά η ώρα η αγορά χτίζει τάση προς τα κάτω. Ελλείψει εγχώριων καταλυτών και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί», είπε στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.

«Η επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων νομίζω ότι είναι μικρή στην αγορά. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε κάποια τεχνική ανάκαμψη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών», πρόσθεσε.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 2,58% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,59%.

Με εξαίρεση τη μετοχή της Folli Follie (+2,17%), όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της MIG(-7,69%), της Jumbo (-6,84%), του ΟΤΕ (-5,96%) και της Eurobank (-5,37%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν μόνο οι δείκτες των Ασφαλειών (+6,67%) και του Εμπορίου (+1,66%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (-6,16%), των Τηλεπικοινωνιών (-4,68%) των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,31%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,83%).

Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 78 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Medicon +8,72%, Ελινόϊλ +7,48%, Ευρωπαϊκή Πίστη (κο) +6,67% και Folli Follie +2,17%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alapis -14,29%, F.G. Europe -9,62%, Τιτάν (πο) -9,03% και Βιοκαρπέτ (κο) -8,33%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: