Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Σε Εurogroup και Εco/Fin ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες κάνει τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τον Χοακίν Αλμούνια και τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει άμεσα σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό με μόνιμα μέτρα και να ζητήσει τριετή παράταση.

Τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ.

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία γράφει ότι η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση και πως έως τις 24 Οκτωβρίου θα στείλει μία πρώτη αποτύπωση των προθέσεων για την οικονομική πολιτική του 2010.

Η Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει ένα τριετές πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ελπίζοντας ότι στην πορεία η Κομισιόν θα αξιολογήσει θετικά τις πράξεις της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο νέος υπουργός γνωρίζει «ότι το κλίμα απέναντι στη χώρα είναι άκρως αρνητικό, καθώς ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Λ. Παπαδήμο, αντίστοιχα, με τον κ. Αλμούνια, με τον προεδρεύοντα του Eurogroup Zαν-Kλοντ Γιουνκέρ και με τον Σουηδό πρόεδρο του Ecofin κ. Α. Μποργκ, για να προλειάνει όσο μπορεί το έδαφος».

Το Βήμα της Κυριακής επισημαίνει ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Ελλάδας στο απεχθές άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης, το οποίο αφορά τα κράτη-μέλη τα οποία δεν ακολούθησαν της συστάσεις του Εco/Fin για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός στόχος της Αθήνας είναι να πείσει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, ότι δεν θα κρύβονται τα προβλήματα και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει στην ορθή τροχιά τα δημοσιονομικά που έχουν εκτροχιαστεί.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: