Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Φ. Γιωτάκη - Κ. Κοκκαλιάρη

Το πρώτο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή εντός του έτους. Ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων Stage, τα οποία θα υλοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις θα αποτελέσουν τα βασικά «όπλα» στη μάχη κατά της ανεργίας. Το δύσκολο αυτό έργο θα αναλάβουν τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, τα οποία καλούνται να ετοιμάσουν εντός της χρονιάς το σχετικό νομοσχέδιο (το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα πέντε πρώτα σχέδια νόμου που θα... κατατεθούν στη Βουλή). Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, που τον Ιούλιο άγγιξε το 9,6% (από 7% πέρυσι). Μάλιστα η ΓΣΕΕ υπολογίζει πως η «πραγματική ανεργία» αυτή τη στιγμή είναι 15% και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εκτιναχτεί την επόμενη χρονιά στο 17%. Ειδικότερα στους νέους η ανεργία, σε άτομα κάτω των 25, βρίσκεται στο 24%. Για τη χρηματοδότηση των νέων θέσεων εργασίας θα υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων, προκειμένου να υπάρξει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα αξιοποίησής τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι το 2010 είναι έτος αξιολόγησης του ΕΣΠΑ.
Bασικός άξονας στον νέο σχεδιασμό είναι αναμόρφωση των προγραμμάτων Stage, τα οποία «επιστρέφουν» από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η διάρκεια των προγραμμάτων θα περιοριστεί αυστηρά στους 6 μήνες, ενώ σήμερα με τις διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων μπορεί να φτάνει και τα τέσσερα χρόνια.
Μέσα στο εξάμηνο αυτό διάστημα η επιχείρηση θα μπορεί να διαπιστώσει αν ο νέος εργαζόμενος είναι ικανός να ανταποκριθεί στα έργα που του ανατίθενται. Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της παραμονής του εργαζόμενου στην επιχείρηση με κανονικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Στα συγκεκριμένα προγράμματα θα μπει όριο ηλικίας, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 30ό έτος.
Χιλιάδες θέσειςΕπιπλέον αναμένεται να αποφασιστεί η ασφαλιστική κάλυψη των νέων που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες δράσεις (κάτι που δεν ισχύει σήμερα). Αυτή τη στιγμή οι περίπου 80.000 νέοι που συμμετέχουν στα Stage είναι ανασφάλιστοι (δηλαδή δεν έχουν ένσημα) και έχουν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων Stage είναι και το ότι θα απευθύνονται σε νέους που έχουν ολοκληρώσει οποιαδήποτε επαγγελματική ή μεταλυκειακή εκπαίδευση πάνω στην οποία θα αποκτούν την εμπειρία. Σε περίπτωση που το προσωπικό ήταν ανειδίκευτο θα υπήρχε κίνδυνος τα προγράμματα να λειτουργήσουν ως μαζική παροχή φθηνής εργασίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι τα Stage θα «συνδεθούν» με το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των νέων. Στόχος είναι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για να κρατούν τους νέους και μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου.
Το χρονοδιάγραμμαΣτα τέσσερα χρόνια το μπόνους στις ασφαλιστικές εισφορές
Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις δημιουργούν νέες θέσεις. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων και θα υπάρχουν «ασφαλιστικές δικλείδες» για να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε απολύσεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα διαμορφωθεί:
Στο 100% τον πρώτο χρόνο
Στο 75% τον δεύτερο χρόνο
Στο 50% τον τρίτο χρόνο και
Στο 25% τον τέταρτο χρόνο.
Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύουν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα η διάρκεια της επιδότησης θα φτάνει τα πέντε χρόνια, με το ποσοστό της επιδότησης των εισφορών να διαμορφώνεται στο 100% την πρώτη διετία.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η απόλυση δεν θα πρέπει να γίνεται για ένα χρόνο πριν και για ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα (εννοείται πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται απολύσεις και κατά τη διάρκεια της επιδότησης).
Οσον αφορά στα προγράμματα Stage που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στον δημόσιο τομέα, αυτά θα ολοκληρωθούν (εκτός αν διαπιστωθεί πως υπάρχουν παρανομίες), αλλά δεν θα επαναπροκηρυχτούν.
Πώς θα χρηματοδοτηθούν
Για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αξιοποιηθούν -με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων- και κονδύλια του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Ο ΛΑΕΚ αυτή τη στιγμή έχει ένα «αποθεματικό» 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ με βάση τον προϋπολογισμό τα ετήσια έσοδά του ανέρχονται στα 253,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στενή αναμένεται να είναι η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο αναμένεται να «μεταφερθούν» τα θέματα της κατάρτισης (με εξαίρεση την ενδοεργασιακή κατάρτιση και τον ΛΑΕΚ). Με το σημαντικό αυτό θέμα αναμένεται να ασχοληθεί η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣΤο σχέδιο για συντάξεις-εξπρές και διαδοχική ασφάλιση
Εκτός από το «νοικοκύρεμα» των εξόδων η κυβέρνηση έχει τέσσερις ακόμη προτεραιότητες στο Ασφαλιστικό:
Ορια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν θα καταρτίσει μέχρι το τέλος του έτους το υπ. Οικονομικών. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ικανό χρόνο προσαρμογής, προκειμένου η εξίσωση να γίνει σε δόσεις και να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη σύσταση νέας επιτροπής που θα εξετάσει από την αρχή το θέμα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Στόχος είναι η επιτροπή να εκδώσει ένα κοινό πόρισμα, που θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα (όπου σήμερα δεν υπάρχει ο θεσμός των βαρέων).
Διαδοχική ασφάλιση. Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας θα αφορούν τόσο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσο και τον χρόνο έκδοσής τους. Μάλιστα οι προωθούμενες αλλαγές θα αφορούν όχι μόνο τα ταμεία κύριας ασφάλισης και το Δημόσιο αλλά ακόμη και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Επίσπευση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων. Στόχος είναι η έκδοση των συντάξεων να γίνεται το πολύ σε τρεις μήνες σε όλα τα ταμεία μέχρι το τέλος του 2010 (σήμερα μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια). Επιπλέον παραμένουν ανοιχτά μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η επανεξέταση του νόμου Πετραλιά (που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και μείωσε τις επικουρικές συντάξεις), αλλά και η αναμόρφωση των κλιμακίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (με στόχο σταδιακά να καλυφθούν άλλα 300.000 άτομα).
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΝέο υπερ-ταμείο για να μπει φρένο στη σπατάλη
Τη δημιουργία ενός «υπερ-ταμείου», το οποίο θα καλύπτει εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους, σχεδιάζει η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στη σπατάλη.
Η κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί από τα τέσσερα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας - ΙΚΑ, Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ΟΓΑ και Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)- έχει ως στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών και τη συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας.
Οι αλλαγές αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και το ύψος των συντάξεων. Οι ασφαλισμένοι σε κάθε φορέα θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και θα συνεχίσουν να υπάγονται κανονικά στα ταμεία τους.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι οι ασφαλιστικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες δαπάνες, που αγγίζουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε πρώτη φάση είναι εφικτή η εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Ουσιαστικά οι τέσσερις μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας θα δημιουργήσουν έναν κοινό «μηχανισμό», τόσο για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής όσο και για τη διαπραγμάτευση από κοινού των συμβάσεων για τις προμήθειες, τα φάρμακα κ.ά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης αρκεί να αναφερθεί πως σήμερα το ένα τρίτο των δαπανών υγείας είναι αποτέλεσμα της τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως οι δαπάνες για περίθαλψη έφτασαν φέτος τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 4,4 δισεκατομμύρια που ήταν το 2003.
Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου είναι η μαύρη εργασία, με τις απώλειες των ασφαλιστικών φορέων να υπολογίζονται σε 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα 2,5 δισεκατομμύρια το 2003).
«Ζεστό χρήμα»Η αντιμετώπιση της σπατάλης μέσα από την κοινοπραξία εκτιμάται πως θα φέρει... ζεστό χρήμα στα ταμεία, τα οποία αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, μόνο το ΙΚΑ χρειάζεται κάθε μήνα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει να καταβάλλει τις συντάξεις.
Σημειώνεται πως οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να «απειλούνται» 140.000 γυναίκες. Το θέμα αφορά κυρίως τις παλαιές ασφαλισμένες (που ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992), ωστόσο ενδέχεται να επηρεαστούν και οι νέες ασφαλισμένες που βγαίνουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων.
300 εκατ. ευρώ τον μήνα χρειάζεται ως «έξτρα» χρηματοδότηση το ΙΚΑ για να καταβάλλει τις συντάξεις.
8,3 δισ. ευρώ φτάνουν οι απώλειες των Ταμείων από τη μαύρη εργασία.
5,4δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ελλείμματα στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία της χώρας.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: