Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι πολίτες

Υψηλή αποδοχή έχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Απογευματινή της Κυριακής.

Στην έρευνα της Pulse, το 55% αξιολογεί «θετικά» έως «πολύ θετικά» την εικόνα της νέας κυβέρνησης και μόλις το 8% αρνητικά. Μάλιστα, το ποσοστό της αρνητικής εικόνας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι μηδενικό, ενώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας είναι 14%.

Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι πολίτες, οι απαντήσεις της πλειοψηφίας κυμαίνονται μεταξύ των εκατό (100) πρώτων ημερών και του ενός έτους.

Στη δημοτικότητα των υπουργών προηγούνται οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου.

Στο μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής, ποσοστό 51% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο και 54% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την «καλύτερη κυβέρνηση» για τη χώρα.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συγκεντρώνει 58% έναντι 21% του Κ. Καραμανλή.

Επίσης, στη δημοτικότητα ο πρωθυπουργός προηγείται με 82%, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 63%, η Αλέκα Παπαρήγα με 42%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 40% και ο Κ. Καραμανλής με 39%.

Οι πολίτες ιεραρχούν ως δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το οικονομικό (68%) και την ανεργία (40%). Ακολουθούν η Υγεία (18%), η Παιδεία (17%) και η Εξωτερική Πολιτική (11%).

Η γενικότερη θετική απήχηση της νέας κυβέρνησης φαίνεται και από τον δείκτη κατεύθυνσης της χώρας. Εχουν αυξηθεί κατά 19 μονάδες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση (34% από 15%) και παράλληλα οι αρνητικές απόψεις έχουν μειωθεί αντιστοίχως (54% από 78%).

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το Σάββατο ήταν η ημέρα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων», είπε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου.

«Η ΝΔ πρέπει να ασκεί αντιπολίτευση χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς», σχολίασε την ομιλία Καραμανλή η Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα εάν ο πρώην πρωθυπουργός βάζει υποθήκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι ο Κ. Καραμανλής είναι ενεργός και παρών.

«Ο κ. Καραμανλής είπε τα αυτονόητα, η αντιπολίτευση πρέπει να είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Διαφωνούμε με όλο το παραγωγικό μοντέλο, που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης παρομοίασε τον Γ. Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος» και τον Κ. Καραμανλή με «τη νεράϊδα, που τον μεταμόρφωσε».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «προεκλογικά βγάζει φλας αριστερά και μετεκλογικά στρίβει δεξιά».

Επίσης, μίλησαν και υπουργοί της κυβέρνησης.

Πακέτο μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και αυξήσεις στις συντάξεις, εξήγγειλε η Κ. Μπατζελή, η οποία ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για παραπάνω κοινοτικούς πόρους.

Μέλημα της νέας κυβέρνησης η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, είπε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για εκποίηση του ΟΤΕ. Ο υπουργός εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, και μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο.

Νέο μήνυμα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία έστειλε ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αλλάξει τον τρόπο, που ασκείται η εξωτερική πολιτική και όχι τους εθνικούς στόχους». Τόνισε ότι οι αγωγοί, που θα διέρχονται από την Ελλάδα, θα υλοποιηθούν έτσι, ώστε να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και προανήγγειλε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Προξενείου.

Την ολοκλήρωση του οράματος της Μελίνας για τα Μάρμαρα, την ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο, το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες και τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις αθλητικών ομοσπονδιών με δημοσιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, προανήγγειλε ο Π. Γερουλάνος. Επίσης, είπε ότι οι προσλήψεις στο υπουργείο θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: