Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ευ. Βενιζέλος: Δραστική περιστολή αμυντικών δαπανών και διαφάνεια

Για δραστική περιστολή των αμυντικών δαπανών, ακύρωση της συνέντευξης στους διαγωνισμούς για το Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία και το Ναυτικό, εννεάμηνη θητεία στρατιωτών και πλήρη διαφάνεια, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Καμία διολίσθηση δεν θα υπάρξει ως προς την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την αποφυγή εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και σεβόμαστε τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αποκρούουμε, όμως, την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που προσλαμβάνει τη μορφή απειλής πολέμου ή χρήσης βίας».

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου και στη συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε ακόμη «για αξιοποίηση του περιφερειακού και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, έτσι ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα ως προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας». Τόνισε δε, την ανάγκη για νέο στρατηγικό δόγμα και νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υπέρμετρα υψηλό» το δημοσιονομικό τίμημα, που καταβάλλει η Ελλάδα για λόγους ασφάλειας και άμυνας και τόνισε την ανάγκη «επείγουσας εκλογίκευσης των αμυντικών δαπανών», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα δραστική περιστολή των δαπανών και της σπατάλης.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, έκανε λόγο για «βαρύ σύννεφο καχυποψίας που συχνά δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί».

«Είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της Άμυνας να εφαρμοστούν υποδειγματικοί κανόνες διαφάνειας. Όλες οι φάσεις της διαδικασίας τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής. Θα τροποποιηθεί ριζικά όλη η νομοθεσία, που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η εννεάμηνη θητεία γίνεται πραγματικότητα και ότι ο διαγωνισμός του Στρατού Ξηράς, που βρίσκεται στην τελική του φάση, θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της συνέντευξης, όπως δεν θα ληφθεί και για τους διαγωνισμούς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: