Χαρακτηριστικά, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως η ανεργία ανέβηκε στο 9,6% (15,5% αν συνυπολογιστούν και οι ευκαιριακώς απασχολούμενοι) και οι άνεργοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 37%. «Το ΙΚΑ παρελήφθη με έλλειμμα 1,7 δις ευρώ (ενώ είχε παραδοθεί με πλεόνασμα 1,3 δις) και έπρεπε να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, ενώ τα ταμεία του ΟΑΕΕ παραδόθηκαν με έλλειμμα 30 εκ. ευρώ, το χρόνο και μας παραδίδεται ο Οργανισμός με έλλειμμα 900 ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου, από 2,7 δις το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 10 δις», πρόσθεσε.
Στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, η θέσπιση ρητρών, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν, ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που υπέστη απόπειρα δολοφονίας, ώστε αφ ενός να ενταχθεί η περίπτωσή της στα εργατικά ατυχήματα και αφετέρου, να της δοθεί το δικαίωμα απόκτησης οικογενειακής στέγης.
Ο κ. Λοβέρδος υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την βελτίωση της απόδοσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, «να μπει τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», να καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αλλά και να κατατεθεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η πρώην υπουργός, για τις επαγγελματικές ασθένειες.
Γ. Κοντογιάννης
Απαντώντας στον υπουργό, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου, στήριξε τους ομαδικά απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναδιάρθρωσης.
«113 φορείς και κλάδοι κοινωνικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σε 13. Τολμήσαμε παρεμβάσεις στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η περιουσία των ταμείων είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2003, το ασφαλιστικό παρουσιάζει πλεόνασμα μετά την γενναία επιχορήγησή του και το έλλειμμα στο ΙΚΑ, οφείλεται στον κλάδο υγείας και όχι σύνταξης: Παρουσιάζει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας λόγω των έκτακτων ενισχύσεων και λόγω του ότι δεν λήγουν φέτος ομόλογα που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν. Δεν αρμόζουν σε χείλη πρωθυπουργού, οι ισχυρισμοί ότι τα ταμεία αναγκάζονται να παίρνουν λεφτά από τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.
Τέλος, ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα κατάργηση των stage στο Δημόσιο αναρωτήθηκε: «Ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους των stage; Θα πάει χαμένη η εργασιακή τους εμπειρία; Θα καταργήσει η κυβέρνηση την μοριοδότησή τους ύστερα από 24μηνη θητεία; Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας - αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;».
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου