Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά (UPD)


Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά  (UPD)

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Πριν από λίγο, το απόγευμα, το Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ πήρε την απόφαση αυτή μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενώ ακολουθούν και οι Λιμενεργάτες.
Μετά από 17 ημέρες απεργίας η αγορά θα πάρει ανάσες και μαζί της η κυβέρνηση , οι κινέζοι και ο ΟΛΠ.

Η κατάσταση φαινόταν ότι πήγαινε προς εκτόνωση, όπως έγραψε το protothema.gr μετά τη μεσημεριανή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και την Ένωση Λιμενεργατών.

Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος ήταν η δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Στ.Γεωργακόπουλος: «Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Απομένει να συνεδριάσει η διοίκηση τόσο της ΟΜΥΛΕ όσο και της Ένωσης Λιμενεργατών προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζήτησα συνάντηση με την ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και την Ένωση Λιμενεργατών Ο.Λ.Π. για να τους ενημερώσω για τα ακόλουθα:

α) την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. σχετικά με όλα τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου όπως έχω πει, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1-10-2009.

β) την συμφωνία μεταξύ των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. προσθήκης στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ανάληψη από τον Ο.Λ.Π. για περίοδο 15 ημερών, της τιμολόγησης των παρεχόμενων στο ΝΣΕΜΠΟ υπηρεσιών.

γ) την κατάθεση προτάσεων τους εν όψει του διαλόγου σχετικά με τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης.

Προσδοκώ σύντομα τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και της Ένωσης».

Το ολοκληρωμένο πακέτο που κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη και οδήγησε στη λύση του προβλήματος αποτελείτο από τρεις:

Η πρώτη αφορά την «πίστωση χρόνου». Πριν την συνάντηση με τους συνδικαλιστές, όπως έγραψε το protothema.gr η Λούκα Κατσέλη κάθισε στο τραπέζι με την Cosco και τον ΟΛΠ. Οι κινέζοι συμφώνησαν να δώσουν στον ΟΛΠ την δυνατότητα να αναλάβει το Σ.ΕΜΠΟ. για ένα διάστημα 15 με 20 ημερών, και να εισπράττει για λογαριασμό των κινέζων και να τους αποδίδει τις εισπράξεις.

Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα αμφισβητηθεί η ισχύς του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στα εργασιακά. Η υπουργός αναμένει από τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Η ίδια θα εγγυηθεί τυχόν μελλοντική απώλεια εισοδημάτων των εργαζομένων από τη μείωση για παράδειγμα των υπερωριών.

Η τρίτη πρόταση αφορά τις συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν στο μέλλον ανάμεσα στις προβλήτες που θα ελέγχει η Cosco τη ΙΙ και την ΙΙΙ με την προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: