Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ

Συναντάται με τον Φρανσουά Ολάντ


Επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας, θεωρούν ξένα ΜΜΕ τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ
Επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας, θεωρούν ξένα ΜΜΕ τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Με ανεβασμένο ηθικό, από το κλίμα που συνάντησε στο Βερολίνο, αναχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία για το Παρίσι, όπου το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 11:30 ώρα Ελλάδος για μία συνομιλία τριών τετάρτων της ώρας. Η κοινή δήλωση των κ.κ. Σαμαρά και Ολάντ είναι προγραμματισμένη για τις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της επίσκεψης πρωθυπουργού.

Το κλίμα στην Γαλλική πρωτεύουσα αναμένετο εξαρχής καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση από ό,τι στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο με περισσότερη αυτοπεποίθηση, μετά τα ενθαρρυντικά σημάδια από τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς άκουσε με ικανοποίηση την κυρία Μέρκελ να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει πάντως ότι ζητούμενο είναι η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων «με πράξεις και όχι λόγια».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ίδιας και του Φρανσουά Ολάντ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Επισήμανε δε ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Ολάντ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά συμφωνούν και στο ότι «πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και οι προσδοκίες» και ότι Γερμανία και Γαλλία θα στηρίξουν όσο μπορούν την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε κατ' επανάληψη ότι οδηγός της ίδιας και της κυβέρνησής της είναι ο στόχος να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη και, αναφερόμενη στο ευρώ, είπε ότι δεν πρόκειται απλώς για το κοινό νόμισμα, αλλά για την «ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας μη αναστρέψιμης Ευρώπης».

Θετική έκπληξη στην ελληνική αντιπροσωπεία προκάλεσε το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών και του γεύματος εργασίας, η καγκελάριος θέλησε να συνομιλήσει εκτός προγράμματος, κατ' ιδίαν στο γραφείο της, με τον κ. Σαμαρά όπου και έμειναν περίπου 45 λεπτά.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, όπου ήταν παρόντες και στελέχη των δύο πλευρών, οι δύο υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάννης Στουρνάρας, αποφασίστηκε να έχουν «ανοικτή γραμμή». 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: