Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να μείνει στο ευρώ» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ

Πιο «ζεστό» κλίμα στο Παρίσι


Αντώνης Σαμαράς και Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων
Αντώνης Σαμαράς και Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων   (Φωτογραφία:  Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Στήριξη στην Ελλάδα με το μήνυμα ότι «είναι και θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» προσέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Παρίσι, παραπέμποντας σε αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφού θα έχει προηγηθεί η έκθεση της τρόικας και θα επιβεβαιώνει ότι εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε, κατόπιν της συνάντησης που ξεπέρασε τη μία ώρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων (ενώ ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 45 λεπτά), ότι πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που, όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός.

Ως προς την πολιτική τους ουσία, οι δηλώσεις Ολάντ αν και σαφώς πιο θερμές ήταν ευθυγραμμισμένες με εκείνες της Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει ως βάση αποφάσεων την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας πως εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τις οικονομικές και νομοθετικές υποχρεώσεις της, «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει».

12 φωτογραφίες
Ο κ. Ολάντ επισήμανε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μετά την έκθεση της τρόικας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σαμαράς: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα γαλλικά, εκφράζοντας ευχές προς τον γαλλικό λαό για την επέτειο της απελευθέρωσης του Παρισιού από τη ναζιστική κατοχή.

Στη συνέχεια, μιλώντας στα ελληνικά, είπε ότι «μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε» τις μεγάλες προκλήσεις και τις κοινές προοπτικές της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτούς που ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα καταφέρει» τόνισε, και προσέθεσε ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει την κρίση της. Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο», υπογράμμισε.

Με τον Γάλλο πρόεδρο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη», καθώς οι οικονομίες που είναι σε ύφεση δεν μπορούν να εξυγιανθούν.

Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, καθώς και ότι «οι λαοί που υποφέρουν θα πρέπει να βοηθηθούν να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: