Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σε επταετή κάθειρξη καταδικάστηκε η Γιούλια Τιμοσένκο στην Ουκρανία

Ένοχη για κατάχρηση εξουσίας

«Κατασκευασμένη η υπόθεση και η ετυμηγορία» δηλώνει η Γιούλια Τιοσένκο, κατηγορώντας τον Β.Γιανούκοβιτς
«Κατασκευασμένη η υπόθεση και η ετυμηγορία» δηλώνει η Γιούλια Τιοσένκο, κατηγορώντας τον Β.Γιανούκοβιτς (Φωτογραφία: Reuters )


Κίεβο, Ουκρανία
Ποινή επταετούς κάθειρξης -η μέγιστη που είχε ζητηθεί από την κατηγορούσα αρχή- επιβλήθηκε στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009. Η Τιμοσένκο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση· μίλησε για «κατασκευασμένη» ετυμηγορία και επιτέθηκε κατά του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Συμπλοκές υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο, όπου έπεσε η αυλαία της δίκης που επικρίνεται από τη Δύση.

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Η δίωξη της ηγέτιδας του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση. Η δίωξη έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, με την Ένωση να υπογραμμίζει ότι η φυλάκιση της Τιμοσένκο απομακρύνει το Κίεβο από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

«Το δικαστήριο κρίνει ένοχη την Γιούλια Βολοντιμίροβνα Τιμοσένκο και την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης επτά ετών» ανακοίνωσε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ στη λήξη της πολύκροτης δίκης. Καλείται ταυτόχρονα να καταβάλει 186 εκατ. δολάρια σε κρατικές απώλειες για την Naftogaz ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που συνήφθη με τη Ρωσία.

Η 50χρονη Τιμοσένικο άκουσε χαμογελαστή τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει την ετυμηγορία και, διακόπτοντάς τον, σηκώθηκε όρθια για να καταγγείλει το «αυταρχικό καθεστώς» του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το έλλειμμα Δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

«Θα αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε την υπόληψή μας ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων. Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τον αυταρχισμό και το έλλειμμα Δικαιοσύνης» τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι κατηγορίες εις βάρος της είναι πολιτικά υποκινούμενες και διεμήνυσε ότι θα παλέψει για την Ουκρανία «ως την τελευταία αναπνοή της».

Εκατοντάδες υποστηρικτές της Τιμοσένκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Κιέβου, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο, και έγιναν συλλήψεις.

«Δόξα στην Ουκρανία» είχε φωνάξει το πρωί της Τρίτης μπαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτε στη ζωή και στον αγώνα μου» τόνισε, στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στην πολυσέλιδη ετυμηγορία ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ, ανέφερε ότι η Γ.Τιμοσένκο «χρησιμοποίησε την εξουσία της για εγκληματικούς σκοπούς που είχαν βαριές συνέπειες».

Μετά την ανάγνωση της περίληψης της απόφασης, η Γ.Τιμοσένκο κατήγγειλε ως «κατασκευασμένη» την υπόθεση και την ετυμηγορία.

«Αυτή η εγκληματική υπόθεση είναι κατασκευασμένη, η ετυμηγορία είναι κατασκευασμένη. Ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει στο 1937» είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους διωγμούς του σταλινικού καθεστώτος. «Η δίκη και η ετυμηγορία έγιναν υπό τις οδηγίες του Γιανουκόβιτς και δείχνουν την αδυναμία της εξουσίας» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: