Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ

«Σαφάρι» για τις offshore

Το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους
Το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε την Τρίτη, το στέλεχος του Σώματος Νικόλαος Λέκκας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Ο κ. Λέκκας επέμεινε ότι οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν σωστά και εγκαίρως το ΣΔΟΕ, καθυστερώντας έως και 12 μήνες την αποστολή στοιχείων.

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι το ΣΔΟΕ ψάχνει τα υποθηκοφυλάκια και τις πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις offshore εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Η καταγραφή των offshore εταιριών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων προϋποθέτει παγκόσμια συνεργασία, δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δουβής και πρόσθεσε ότι, είναι σχεδόν άγνωστα τα μεγέθη στη χώρα μας.

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι το Κρανίδι, ο δήμος των 5.000 κατοίκων στο νομό Αργολίδας, αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών, δηλαδή μια ανά 25 κατοίκους.

«Υπάρχει σταδιακός έλεγχος. Το 2003 ξεκίνησε η πρώτη καταγραφή ακινήτων, που ήταν το 3% με 15%. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με ναυτιλιακό κεφάλαιο. Στον τομέα των ακινήτων μπορεί να γίνει έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουβής.

Παράλληλα, απέδωσε την «άνθιση» των offshore στη χώρα μας στο γεγονός ότι, η φορολογική επιβάρυνση που φτάνει και το 40% στην Ελλάδα είναι «υπερβολική».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: