Απολογισμός έργου ενός χρόνου
- Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Την περαιτέρω μείωση των κλινικών του ΕΣΥ στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ακόμη και στο μισό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντευξη Τύπου για τον απολογισμό έργου του τελευταίου χρόνου.
Η αρχική πρόταση αφορούσε στη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσσότερες συγχωνεύσεις, είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργείας του Γ. Γεννηματά, το 1987, θα οδηγούσε σε 1.000 τμήματα (κλινικές) και 250 τομείς.
Με δεδομένο ότι σήμερα υπαρχουν 2.000 κλινικές η μείωσή τους θα πρέπει να κυμανθεί στο 50%, αλλά αναμένονται, όπως έγινε γνωστο, και προτάσεις του καθηγητή Λιαρόπουλου.
Αναφερόμενος στη λίστα αναμονής για μεθαδόνη είπε ότι ανήκει πια στο παρελθόν.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ανήγγειλε την κατάρτιση σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος έδωσε απάντηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, οι New York Times και ο Guardian, για τις ανταποκρίσεις τους, που αφορούν την πρόσβαση των Ελλήνων στα δημόσια νοσοκομεία.
Αντιδρώντας έντονα στα αρνητικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες, λόγω της κρίσης, να δυσκολεύονται στην επαφή τους με το ΕΣΥ, απάντησε ανέφερε ότι «η Ελλάδα είχε και θα έχει το πιο προωθημένο σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς, που περιμένουν στη λίστα στην Αγγλία, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Τόνι Μπλέρ, χρειάζονται τώρα εννέα μήνες για να χειρουργηθούν από το δημόσιο σύστημα, όταν στη χώρα μας χειρουργούνται ακόμα και ...πριν μπουν στο νοσοκομείο».
«Οι οικονομίες που έγιναν»
Στο χώρο του φαρμάκου εξοικονομήθηκαν 150 εκατ. ευρώ το 2010 από το ΙΚΑ και 750 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε ο υπουργός Υγείας συμπληρώνοντας ότι το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ και το 2013 άλλα 2,5 δισ. ευρώ, για να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004.
Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια των νοσοκομειακών φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι στην πρώτη δημοπρασία η εξοικονόμηση έφτασε το 85%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Ήδη προκηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για 13 φαρμακευτικές ουσίες, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αλλά και ο τρίτος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στα λειτουργικά έξοδα του ΕΣΥ, τόνισε ότι οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ 500 εκατ. έφτασε το ποσό που εξοικονομήθηκε το 2011.
Ο υπουργός αναρωτήθηκε «τι μπορούμε να κόψουμε;», για να απαντήσει ότι είναι παράνομη συμπεριφορά να γίνονται αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και να κοστολογούνται στα 2.000 ευρώ, ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία και τα υλικά τους.
«Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν, γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει να διερευνούν το θέμα οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας» τόνισε ο Α.Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι τηλεφώνησε προσωπικά στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου.
«Τι είπα με τον πρωθυπουργό»
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που συζήτησε σήμερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «δεν κάναμε καμία συζήτηση με αναφορά σε δημοσιονομικά μεγέθη» . Είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αίτημα της τρόικας για παρέμβαση και στα ειδικά μισθολόγια.
Επίσης, ερωτηθείς για πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ζητά επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
«Διαφωνώ με τις καταλήψεις»
Σχολιάζοντας την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αλλά και γενικότερα τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, είπε: «Δεν μπορώ να δεχτώ και να κατανοήσω την κατάληψη δημοσίων κτιρίων».
Εκτίμησε ότι σε περιόδους κρίσης, οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνδυάζονται με την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αφήσει αυτή την περίοδο να περάσει χωρίς να πάρει μαθήματα. Κι εμείς κάναμε λάθη στο παρελθόν».
Tέλος, τόνισε ότι ως στέλεχος κόμματος ή οργάνωσης δεν θα καταλάμβανε ποτέ ένα υπουργείο και εκτίμησε ότι είναι λάθος σ' αυτές τις καταλήψεις να συμμετέχουν κόμματα και στελέχη τους.
Αναφερόμενος δε στο χώρο της υγείας είπε με έμφαση ότι «οι υποδομές της υγείας δεν ανήκουν σε γιατρούς, εργαζομένους και προμηθευτές, αλλά στους πολίτες και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου