Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Για τη Δευτέρα αναβάλλεται το Eurogroup καθώς «η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις»

Tηλεδιάσκεψη την Τετάρτη


Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ ούτε και τις απαραίτητες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ ούτε και τις απαραίτητες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Αναβάλλεται η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, καθώς όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Ελλάδα «δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις» για την κάλυψη του κενού των 325 εκατ. ευρώ και δεν παρείχε τις δεσμεύσεις που είχαν ζητηθεί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μόνο τηλεδιάσκεψη των υπουργών και το Eurogroup θα συνεδριάσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται ενδεικτικές της διάστασης των απόψεων στην Ευρωζώνη για το ελληνικό ζήτημα ενώ εκτιμάται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI που επείγει.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Γιούνκερ «αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μετά και τη ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου, διαφάνηκε από την συνεδρίαση του EWG (σσ ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του Eurogroup) ότι χρειάζονται περαιτέρω τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας σε συγκεκριμένους τομείς όπως το κενό των 325 εκατ. ευρώ και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε να τονίσει: «Δεν έχω ακόμα λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος». «Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αποφάσισα να συγκαλέσω τηλεδιάσκεψη των υπουργών αύριο (Τετάρτη) για να συζητηθούν τα έκτακτα θέματα και να προετοιμαστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα» καταλήγει η δήλωση του Γιούνκερ.

Το βράδυ της Τρίτης, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πως ο Αντ.Σαμαράς δεν έχει υπογράψει ακόμη τις δεσμεύσεις που ζητούνται. «Μέχρι τώρα, ο κ. Σαμαράς δεν έχει δώσει επιστολή δέσμευσης και αυτό είναι πρόβλημα» υποστήριξε στο πρακτορείο η πηγή.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές. Ξεχωριστή πηγή του πρακτορείου στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο Γ.Παπανδρέου έχει ήδη δεσμευτεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Δεν υπάρχουν σχόλια: