Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πληγωμένη πόλη η Αθήνα - Ο χάρτης της καταστροφής (infographic)

Ζημιές σε επιχειρήσεις και ιστορικά κτίρια


Tο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων»
Tο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Συνολικά 170 επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των ζημιών που ολοκλήρωσαν τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, σοβαρές ζημιές υπέστησαν και εννέα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Πρόκειται για το διώροφο διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», το Μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, το Μέγαρο Νικολούδη στην οδό Πανεπιστημίου, το πενταώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου (πρώην κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας), το συγκρότημα διατηρητέων στην οδό Σταδίου 6-8, το τριώροφο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Κακουργιοδικείου, όπου στεγαζόταν κατάστημα της τράπεζας Κύπρου και το τετραώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Ερμού 66. Ζημιές στην είσοδό του υπέστη και ο κινηματογράφος «Άστυ».

Ο Δήμος Αθηναίων στον πρώτο απολογισμό που έκανε μιλά για καταστροφές και ζημιές σε 93 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Σε περίπου 40 τόνους υπολογίζονται οι ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας. Ολοσχερώς έχουν καταστραφεί παγκάκια, πεζούλια και παρτέρια στην πλατεία Συντάγματος.

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας: Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών,
κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Σχετικά με τις πληγείσες επιχειρήσεις ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης δήλωσε: «Μετά την καταγραφή των ζημιών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης». Και πρόσθεσε: «Όλο το δυναμικό του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός για να επουλωθούν οι πληγές της πόλης».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι επιτελείς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εφόσον χάθηκε περιουσία πολιτών, αλλά ότι ο βασικός στόχος της Αστυνομίας ήταν να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, κάτι που επιτεύχθηκε.

Ο αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι εγινε υπέρμετρη χρήση χημικών, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μπροστά στην εναλλακτική λύση να υπάρξουν συγκρούσεις σώμα με σώμα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παραδέχτηκε δε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προετοιμασίες των ταραξιών και ότι δεν έγιναν «προληπτικές προσαγωγές», όπως άλλες φορές, προσπαθώντας να το εξηγήσει με το σκεπτικό ότι όταν το κάνει η αστυνομία βρίσκεται κατηγορούμενη.

Ο αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος δήλωσε ότι η Πυροσβεστική είχε καταρτίσει σχέδιο και είχε πολλά οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά παρατηρήθηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να εμποδίζουν τα οχήματα απλοί πολίτες που δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στα έκτροπα και μόνο με την επέμβαση των ΜΑΤ κατάφεραν κάποια στιγμή να φτάσουν στις πυρκαγιές.

Σιωπηλή διαμαρτυρία


Συγκέντρωση βουβής διαμαρτυρίας με κεριά οργανώνουν απόψε στις 8μμ πολίτες της Αθήνας έξω από τον κινηματογράφο «Αττικόν» στην οδό Σταδίου. Η συγκέντρωση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία, απαιτώντας παράλληλα την απόδοση ευθυνών. Η συγκέντρωση οργανώνεται από τη συνεργασία ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Facebook («Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» και «Φίλοι του Κτήματος Τατοίου»).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: