Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών - ΙΚΑ για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος
Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του ΙΚΑ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσκόμισης πλαστών δικαιολογητικών και τον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, υπέγραψαν η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, την Δευτέρα.

Ωστόσο με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία εύλογα σκέφτεται κανείς ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα.

Το πρωτόκολλο αφορά τη νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας, με την αμφίδρομη πληροφόρηση ανάμεσα στα συστήματα των δυο φορέων, του υπουργείου Εσωτερικών και του ΙΚΑ, για την έκδοση των αδειών διαμονής αλλοδαπών. Χρήστες της υπηρεσίας είναι όλες οι Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της χώρας.

Με τη νέα αυτή εφαρμογή εξασφαλίζεται η on line αναζήτηση του αποσπάσματος ατομικού λογαριασμού ασφάλισης μέσω ΙΚΑ, με στόχο την απλούστευση της σχετικής διαδικασίας και την δυνατότητα ελέγχου γνησιότητας των σχετικών βεβαιώσεων.

Επιπροσθέτως, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία και η ανάγκη επισκεψιμότητας των πολιτών στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται δε ότι, από της έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής και συγκεκριμένα από 01/11/2011 έως 08/02/2012 έχουν ήδη αντληθεί από τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 16.700 αποσπάσματα ατομικών λογαριασμών ασφάλισης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: