Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Νέα κόμματα μετά τις διαγραφές...

Άλλο τοπίο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή...


Αλλάζει οριστικά ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Τα νέα, τα όχι, οι παρόντες και οι απόντες δημιουργούν τα νέα πολιτικά στρατόπεδα. Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αναμένεται σήμερα, αφού συνεννοηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.
Το κόμμα του όχι: τα τελευταία 20 χρόνια οι παπανδρεϊκοί ζούσαν με την αγωνία πως οι σημιτικοί, αρχικά, και οι βενιζελικοί στη συνέχεια, θα διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ. Και θα κάνουν δικό τους κόμμα. Τελικά, φαίνεται πως θα το κάνουν αυτοί και χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίοςτους διεμήνυσε πως θα αποπεμφθούν από την ΚΟ και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, που συνοδεύονται από ομάδες βουλευτών που επέλεξαν το όχι και την αποχή, θα πρέπει να αποφασίσουν πλέον το επόμενο βήμα τους.
Στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος υπάρχει ενόψει η διάσπαση του ΛΑΟΣ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έμειναν στη Βουλή όταν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους αποχώρησαν ακολουθώντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Βρέθηκαν έτσι πολύ κοντά με όσους, την πλειοψηφία, από τη ΝΔ λένε ναι.
Δεδομένων των διαγραφών και των ανεξαρτητοποιήσεων είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δε διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη στη Βουλή। Βέβαια, από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει και την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ενισχύεται, έτσι, η θέση του Αντώνη Σαμαρά πως μπορεί να επιβάλλει εκλογές όποτε το θελήσει. Το γεγονός αυτό καθιστά την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος υπηρεσιακή. Μπορεί να αντικαταστήσει τους δύο- τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν για να προχωρήσουν οι νυν υπουργοί τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ή να τοποθετήσει τεχνοκράτες με την ίδια αποστολή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: