Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Προτιμότερη η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από τη χρεοκοπία, λέει ο Όλι Ρεν

Στο Eurogroup το νέο πρόγραμμα

Μέχρι την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο «εκκρεμές ζήτημα» των 325 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα που δεν έχουν κλείσει ακόμα
Μέχρι την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο «εκκρεμές ζήτημα» των 325 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα που δεν έχουν κλείσει ακόμα (Φωτογραφία: AΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η εφαρμογή των μέτρων του νέου δανειακού προγράμματος είναι προτιμότερη για τους Έλληνες από μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, είπε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος και ότι είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες γι' αυτό μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης.

Ο επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο πρόγραμμα είναι μεν απαιτητικό, αλλά, υποστήριξε, θα αποδώσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Ελλάδα ως το 2009 απέτυχε και ότι η χώρα ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνατότητές της.

Τόνισε ότι προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να διορθώσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και παράλληλα σημείωσε τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση στην ελληνική Βουλή, εκπληρώθηκε ένας βασικός όρος του Eurogroup και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο εκκρεμές ζήτημα των 325 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, ο επίτροπος Οικονομίας καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη χθεσινή στάση της ΝΔ στη Βουλή.

Μεταξύ των «απαιτούμενων ενεργειών» που λέει ο κ. Ρεν είναι και οι έγγραφες δεσμεύσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεσμευθούν εγγραφώς μέχρι την Τετάρτη για την εφαρμογή των νέων μέτρων που υπερψήφισε η Βουλή, δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Βερολίνο: Χαιρετίζει... και ζητεί μείωση μισθών


Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε διά του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ την υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή την Κυριακή.

«Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα» αυτή την ψηφοφορία που «καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να αναλάβει δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για τη Γερμανία, η οποία επικρίνεται πολύ στην Ελλάδα, «δεν πρόκειται για εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά για «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» της Ελλάδας.

Πριν από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ είχε υιοθετήσει έναν πολύ πιο μετρημένο τόνο, καλώντας σε «επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσθέτοντας ότι πρέπει κανείς να περιμένει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι «ζήτημα σεβασμού για το ελληνικό κοινοβούλιο να λαμβάνει κανείς τις αποφάσεις του εξίσου στα σοβαρά με αυτές οποιουδήποτε άλλου κοινοβουλίου» δημοκρατικά εκλεγμένου, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Γερμανία προκρίνει τη λιτότητα στην Ελλάδα μάλλον παρά τις επενδύσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη, ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας πως, «αν οι ιδιωτικοποιήσεις (που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση) προχωρούσαν ταχύτερα, θα υπήρχαν ασφαλώς περισσότερες επενδύσεις».

Σχετικά με τη μείωση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση των άκαμπτων δομών της αγοράς εργασίας» στη χώρα και υποστήριξε πως «ο υπερβολικά υψηλός ελάχιστος μισθός ενθαρρύνει σε ορισμένους τομείς τη μαύρη εργασία».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: