Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Καταστροφή με συνέπειες εντελώς ανεξέλεγκτες η χρεοκοπία, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου

«Ψηφίζουμε για να μείνουμε στο ευρώ»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το γεγονός ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους βουλευτές και τους πολίτες «να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση σε μία άλλη Ελλάδα».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μάχη σε τρία μέτωπα: (α) ενάντια στις αγορές και στους κερδοσκόπους, «μάχη να κυριαρχήσει η πολιτική έναντι των αγορών», (β) απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη (γ) απέναντι στην εξάρτηση που μαστίζει τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε αυτήν εξάρτηση κάνοντας αναφορά στα φαινόμενα παρασιτικής οικονομίας, παρασιτικού συστήματος πρόνοιας, καθώς και το πελατειακό σύστημα. «Αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί να παράγουμε ελληνικά», «είμαστε από τις πιο εξαρτημένες χώρες στο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «μία δημοκρατική επανάσταση», για τη δημιουργία ενός κράτους χωρίς σπατάλη και χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις, με αξιοκρατία.

Ο ίδιος, παραδέχτηκε, έκανε λάθη «όπως κάθε άνθρωπος που παλεύει και προσπαθεί», αλλά τόνισε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης του προβλήματος –ατελής, καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή».

Περιγράφοντας την ανάγκη για μία διαδικασία μετάβασης «σε μία άλλη Ελλάδα» τόνισε ότι είτε θα γίνει με προστασία της χώρας, είτε άναρχα, και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση.

«Αυτή η συμφωνία είναι ότι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των τριών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ιδεατό» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα αυτήν την προσπάθεια» γιατί αυτό θα σημαίνει ότι χάνουμε κάθε ευκαιρία «να μπορέσουμε να επανορθώσουμε αδικίες».

«Να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στο «χάος και την καταστροφή, τις συνέπειες τις εντελώς ανεξέλεγκτες» από το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: