Αν και η ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες δεν θα αργήσει να έρθει, όπως όλα δείχνουν μετά και τη ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασχηματισμού σύμφωνα με το πρότυπο της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έγινε επιτακτικός μετά και την αποχώρηση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση αλλά και τις παραιτήσεις των Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κουτσούκου οι οποίες δημιούργησαν μεν έξι κενές θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν, όμως δεν είναι αυτές που καθιστούν αναγκαία την αλλαγή μορφής και δομής της κυβέρνησης.
Το μοντέλο κυβέρνησης Μόντι, που περιλαμβάνει μικρό και ευέλικτο σχήμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από τεχνοκράτες υπουργούς είναι μια από τις εκδοχές που πλέον εξετάζει ο κ. Παπαδήμος.
Η άλλη εκδοχή είναι να χρησιμοποιήσει ένα μεικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών. Να αναθέσει δηλαδή σε τεχνοκράτες κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης και σε δευτερεύοντα υπουργεία είτε να διατηρήσει τα ίδια πολιτικά στελέχη, είτε να τοποθετήσει άλλα που θα του υποδείξουν οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς.
Μια τρίτη εκδοχή του ανασχηματισμού, που επίσης παίζει, είναι η κυβέρνηση να είναι αμιγώς πολιτική, με ανακύκλωση των κορυφαίων στελεχών και από τα δύο κόμματα και απλώς αύξηση των μελών της που θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Κρίσιμος παράγων ωστόσο για το είδος, το ύφος και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού είναι ο χρόνος των εκλογών. Αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών σύντομα, είναι προφανές, εξηγούσαν συνεργάτες του κ. Παπαδήμου, ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης απλώς θα συμπληρώσει τα κενά που προκάλεσαν οι τελευταίες παραιτήσεις.
Με πληροφορίες από Τα Νέα
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου