Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Το νέο πρόγραμμα είναι αναγκαίο και δεν θα αποτύχει, είπε ο Λουκάς Παπαδήμος

«Εικονική πραγματικότητα ζούσε η Ελλάδα»


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη Βουλή
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη λύπη του για τα σοβαρά επεισόδια που εξελίσσονται στο κέντρο της Αθήνας και τα οποία «αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες σε μια δημοκρατία εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις αιτίες της σημερινής «εθνικής κρίσης», τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας είναι αναγκαίο και διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι το νέο μνημόνιο θα αποτύχει.

«Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Θα ‘θελα να κάνω μια έκκληση σε όλους σας και στους πολίτες που μας παρακολουθούν για ψυχραιμία και καταλαγή. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σαν συγκροτημένη κοινωνία. Και όταν έρθει η ώρα, ο λαός που είναι και ο υπέρτατος κριτής θα εκφραστεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για το μέλλον της χώρας τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια: «Εάν θα συνεχίσουμε την σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας μας» ή εάν, αντίθετα, «από μοιραία πλάνη, λιποψυχία ή λάθος απόφαση, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μια καταστροφική χρεοκοπία, σε παρατεταμένη εξαθλίωση, σε έναν μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης από την Ευρώπη και εξώθησης από το ευρώ».

«Έχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το εθνικό καθήκον τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για κρίση οικονομική, κοινωνική και πλέον εθνική, τα αίτια της οποία είναι πολλά, αλλά κυρίως το γεγονός ότι για πολλά χρόνια το κράτος δαπανούσε περισσότερα από όσα παράγει.

«Η επέκταση του κράτους πέραν των δυνατοτήτων του, η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο υπερβολικός δανεισμός, είχαν ως συνέπεια να δημιουργηθούν συνθήκες υπερκαταναλωτισμού -να δαπανούμε πολύ περισσότερο από όσο παράγουμε και να διευρυνθεί σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο εξωτερικός δανεισμός. Διαμορφώθηκαν επίσης συνθήκες αδικαιολόγητης ευφορίας και επανάπαυσης και προσδοκίες που βαθμιαία βασίζονταν σε μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, η χώρα μας συνεχώς ανέβαλλε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και το φορολογικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας» είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά παρόλα αυτά οι κακοδαιμονίες παραμένουν. Διέψευσε δε όσους αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. «Κάνουν λάθος» είπε, αποδίδοντας το λάθος αυτό στο γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις συνέπειες του πρώτου προγράμματος στα εισοδήματα και στην απασχόληση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: