Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κομισιόν: Η διαφθορά κοστίζει 120 δισ. ετησίως...




Για τεράστιο μέγεθος διαφθοράς στην Ευρώπη, που στοιχίζει στην οικονομία της περίπου 120 δισ.ευρώ ετησίως κάνει λόγο σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στοιχεία θα παρουσιάσει αναλυτικότερα σήμερα η...
αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ ωστόσο με άρθρο της σε σουηδική εφημερίδα προϊδεάζει για την έκταση της διαφθοράς και τις προεκτάσεις της.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στη Goeteborgs-Posten, η ευρωπαία επίτροπος σημειώνει ότι η διαφθορά στην Ευρώπη διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία και απορροφά πόρους από τη νόμιμη οικονομία. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μελέτησε τα στοιχεία και από τα 28 κράτη-μέλη προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της ενώ κάνει και συστάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Όπως αναφέρει η επίτροπος, σε ορισμένες χώρες είναι πιο ευάλωτες στη διαφθορά οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, σε άλλες περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των κομμάτων ενώ και οι δημοτικοί φορείς είναι επιρρεπείς στη διαφθορά. Σε έρευνα που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμμένη στη χώρα τους ενώ 4 από τις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν τη διαφθορά ως εμπόδιο για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: