Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μάχη με το χρόνο Μίνι υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη για την Κεφαλονιά


Μίνι υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη για την Κεφαλονιά
Δημοτικό στάδιο Ληξουρίου, εννέα μέρες μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.
Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Την Κεφαλονιά θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από τους σεισμούς και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νησιού. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς.
39 φωτογραφίες
Ήδη, η Κεφαλονιά έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, γεγονός που επιφέρει «πιστωτικά μέτρα», ενώ σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αργοστολίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Παιδεία Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η καταβολή ενοικίου για δυο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, αποκατάσταση των ζημιών -εκεί όπου μπορούν να γίνουν- μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και δημιουργία οικισμού -εφόσον χρειαστεί- με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.
Επίσης, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάστασή των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη θα συγκροτηθεί επιτροπή βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ.
Μετά και το δεύτερο ισχυρό σεισμό, 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.100 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλα 1.400 υπέστησαν μικρότερες. Οι υποδομές έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, με τα εντονότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο λιμάνι, το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο. Ακατάλληλα κρίθηκα τα κτίρια της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του δημαρχείου καθώς και αρκετά σχολεία.
Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. «Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του, που έχουν σοβαρά προβλήματα» δήλωσε η γενική γ ραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λ.Μενδώνη.
Την Τρίτη ένα ακόμη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων. Την ίδια στιγμή, το αρματαγωγό «Χίος» είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.
Στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν προσωρινά ένα σημείο να ζεσταθούν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μετατρέψει σε κρεβάτι, στρώματα γυμναστικής. Ο στρατός έστησε επίσης 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να στήσει άλλες 150.
Η Εκκλησία συνδράμει το συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί, δήλωσε ότι θα γίνει «ένα κεντρικό συσσίτιο» και εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα.
Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.
Να καθησυχάσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τη διασπορά φημών περί εκκένωσης του Ληξουρίου, αλλά και σχετικά με προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό επιχείρησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κεφαλονιάς. «Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» διαβεβαίωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: