Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αποχωρεί από την Ελλάδα ο επικεφαλής της Socar...


Αποχωρεί από την Ελλάδα ο επικεφαλής της Socar
Αποχωρεί από την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Energy Greece κ. Αναρ Μαμάντοφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της αζερικής εταιρείας αποφάσισε να τον τοποθετήσει επικεφαλής των νέων διυλιστηρίων της Socar στη...
Σμύρνη της Τουρκίας, μια επένδυση 18 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αναπλήρωση της θέσης του στην Ελλάδα, πηγές των Αζέρων αναφέρουν στο «Βήμα» ότι ακόμη τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Όπως επισημαίνουν, «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» όσον αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα μετά το τελευταίο «ναυάγιο» των συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Το τελευταίο «αγκάθι» στις σχέσης Αζέρων - κυβέρνησης είναι η περίφημη τροπολογία του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία περιορίζεται το ποσό ανάκτησης κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ, άρα και τα μελλοντικά έσοδα της Socar, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου και να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που η Socar υπαναχωρήσει, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε κάποιο εφικτό σενάριο.

Να θυμίσουμε ότι το 2013 η Socar είχε πλειοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Όμως η σύμβαση «σκάλωσε» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαίτησε να μειωθεί το ποσοστό της Socar στο 49% ώστε να μη διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη χώρα και να πάρει το υπόλοιπο 17% άλλη εταιρεία. Ήδη η ιταλική Snam έχει δείξει ενδιαφέρον για τη απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού.

Πάντως, εάν τελικά δεν βρεθεί μια μέση λύση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποχώρηση της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν από το σχέδιο απόκτησης του ΔΕΣΦΑ.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: