Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη στη Λέσβο Γκουτέρες: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό


Γκουτέρες: Το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό
Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων, ενώ η ΕΕ μοιάζει αμήχανη και ανέτοιμη να δώσει λύσεις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λέσβος
Τη Λέσβο επισκέπτεται από το μεσημέρι του Σαββάτου ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Λέσβος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης και γενναιοδωρίας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Παράδειγμα προς όλο τον κόσμο για τα αισθήματα που επέδειξε προς τους ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαφεύγοντας από τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής».
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφθηκε αμέσως μετά την άφιξη του -συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη- το κέντρο διαμονής προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, το υπό διαμόρφωση Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Το απόγευμα θα πάρει μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.
Αύριο, Κυριακή, ο κ. Γκουτέρες θα επισκεφθεί το βόρειο τμήμα της Λέσβου και ιδιαίτερα τη διαδρομή από τη Σκάλα Συκαμνιάς μέχρι το Μόλυβο, όπου και πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: