Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Υπέρ της ενιαίας τιμής ο κόσμος του βιβλίου ΥΠΑΝ: Υπό αξιολόγηση μελέτη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων


ΥΠΑΝ: Υπό αξιολόγηση μελέτη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Υπό μελέτη και αξιολόγηση, βρίσκεται από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Πολιτισμού, μελέτη του ΟΟΣΑ, με την οποία προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνοντας, ότι το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου αποτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, λειτουργεί προστατευτικά υπέρ του αναγνωστικού κοινού, προστατεύει σημαντικά το ίδιο το βιβλίο και διασφαλίζει την ποιότητα της βιβλιοπαραγωγής και τα βιβλιοπωλεία.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εισήχθη στην Ελλάδα με τον Ν.2557/1997, κατά το πρότυπο της γαλλικής νομοθεσίας (νόμος Lang), με διττό σκοπό, να εξορθολογήσει την αγορά και να προστατεύσει και να ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, από την εφαρμογή του νόμου και βάσει μελετών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι τιμές του βιβλίου συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφέρουν ακόμη, ότι στις χώρες όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή, τα βιβλία πωλούνται ακριβότερα και επικαλούνται την περίπτωση της Αγγλίας, όπου μέσα σε μια τετραετία τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μειώθηκαν από 1800 σε 1280.

Η εκτίμηση των βουλευτών είναι, ότι με την απελευθέρωση των τιμών, οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, (όλες μαζί αγγίζουν σε πωλήσεις το 20% της συνολικής αγοράς) θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε βιβλία ταχείας κυκλοφορίας (τα bestsellers), προσβλέποντας σε γρήγορα κέρδη, και έτσι θα πάρουν την πελατεία των μικρών βιβλιοπωλείων που θα κλείσουν.

«Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού μελετούν το θέμα και βρίσκεται υπό αξιολόγηση», αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Υπέρ της ενιαίας τιμής ο κόσμος του βιβλίου


Τη φιλαναγνωσία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία προάγει ο νόμος της ενιαίας τιμής του βιβλίου και κάθε απόφαση κατάργησής της συνιστά απειλή για τη διακίνηση των ιδεών, το ποιοτικό βιβλίο και τον πλουραλισμό. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, από κοινού η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Πρόκειται για μια συστράτευση από αυτές που δεν μας έχουν συνηθίσει τα σωματεία των εκδοτών και των βιβλιοπωλών, με τα οποία συντάχθηκαν συγγραφείς και μεταφραστές.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι της ΕΝΕΛΒΙ Θανάσης Ψυχογιός, του ΣΕΒΑ Κώστας Παπαδόπουλος, του ΣΕΚΒ Γιώργος Νίκας, της ΠΟΕΒ Νίκος Σταθάτος, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου και οι συγγραφείς Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Τατσόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Χρήστος Χωμενίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος.

Δεν θα επιτευχθεί μείωση των τιμών των βιβλίων υποστήριξαν οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου - αντιθέτως: οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα, που πωλούν πλέον και βιβλία, θα εκβιάζουν τους εκδότες για μεγαλύτερες εκπτώσεις και εκείνοι, για να μη χάσουν από τα κέρδη τους, θα αναγκάζονται να αυξήσουν τις ονομαστικές τιμές των βιβλίων ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλές εκπτώσεις στα καταστήματα αυτά.

Άλλοι κίνδυνοι που επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι θα προκύψουν από την ενδεχόμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι η μείωση των σημείων πώλησης και ο περιορισμός της εκδοτικής παραγωγής στα μπεστ-σέλερ. Αλυσίδες σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα πωλούν μπεστ-σέλερ σε χαμηλότατες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν γενικότερα πελάτες ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα για το βιβλίο, τα βιβλιοπωλεία, θα χάνουν σημαντικότατο μέρος των εσόδων τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: