Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΤΡΙΕΤΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

«Όλα τώρα» είναι το δόγμα της κυβέρνησης και με βάση αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να συμπιέσει χρονικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και από τετραετές να το κάνει τριετές. Ηαπόφαση που ελήφθη προχθές κατά τη διάρκεια της ειδικής σύσκεψης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ο οποίος- όπως αναφέρεται- μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου των
δύο σεναρίων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να πάμε πιο γρήγορα» και πρόκρινε την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος. Το άλλο σενάριο ήταν αυτό- το από ημερών γνωστό- του Προγράμματος Σταθερότητας τετραετούς διάρκειας που προέβλεπε στο τέλος της τετραετίας, το 2013, τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%. Ο κ. Παπανδρέου, που είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει όλα τα θέματα στο διάστημα αυτό που διαθέτει απόθεμα πολιτικού χρόνου και τη γενική αποδοχή της κοινής γνώμης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την οικονομία, οδηγήθηκε στην απόφασή του- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Όπως ανέφεραν, στόχος της θεαματικής κίνησής του ήταν όχι απλώς να προλάβει όποιες αντιδράσεις των κοινοτικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά και επιπλέον να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του «και θέλει και μπορεί».
Χρονιά ανάκαμψης το 2013
«Κλειδί» στην απόφαση του Πρωθυπουργού όμως φαίνεται πως ήταν ακριβώς το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας θα συνέπιπτε με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το 2013. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προβληματίστηκε έντονα για το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013 να γίνουν με τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσα αυτή η κατάσταση υπαγορεύει, ήτοι περιορισμό ή και πλήρη απαγόρευση παροχών προεκλογικού χαρακτήρα. Αποφάσισε ως εκ τούτου να επιταχυνθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας κατά έναν χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί το 2012 και οι πολίτες να κληθούν να ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο σε διαφορετικό κλίμα από εκείνο της λιτότητας και της περιστολής των δαπανών και με ορατά τα αποτελέσματα της ανάκαμψης.
«Όλα τώρα»
Από την πλευρά του, ωστόσο, κυβερνητικό στέλεχος απέρριψε τον μικροκομματικό χαρακτήρα αυτής της απόφασης. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ», η απόφαση του Πρωθυπουργού «έχει να κάνει με την πρόθεσή του να αρχίσει από το 2013 η πορεία ανάκαμψης της χώρας. Να σηματοδοτήσει το τέλος του Προγράμ ματος Σταθερότητας την απαρχή μιας καινούργιας αναγεννητικής προσπάθειας, που θα φέρει την Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της προόδου. Και θέλουμε οι πολίτες να κρίνουν στο τέλος της τετραετίας αυτή μας την προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ανοίξουν “όλα τώρα” και στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν όλα στα τραπέζι. Αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».
Υποστήριξε επίσης ότι η συμπύκνωση του Προγράμματος Σταθερότητας στα 3 χρόνια, αντί των αρχικών σχεδιασμών για 4 χρόνια, «θα εκτιμηθεί» από τις Βρυξέλλες και «θα αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τόσο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις διεθνείς αγορές».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο γύρω στις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πάει στη Βουλήμάλλον στην αρμόδια για την οικονομία κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς όπως αναφέρεται δεν υποχρεούται η κυβέρνηση να καταθέσει το Πρόγραμμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην Κομισιόν θα παραδοθεί μετά τις 20 του μηνός.
Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει και πάλι ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που ρωτήθηκε σχετικά από τα «ΝΕΑ», «δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ». «Το πρόβλημα- ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου- είναι ότι δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, όχι ότι είναι χαμηλός. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε». Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αύξησης της φορολογίας των καυσίμων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως μείζον θέμα τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με την ελληνική οικονομία και τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πτώχευση η χώρα. Όπως αναφέρεται, τα δημοσιεύματα αυτά είναι «απόνερα» των δημοσιευμάτων του Δεκεμβρίου και προφανώς δεν έχουν συνάφεια με την προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να συμπυκνώσει στα 3 χρόνια το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: