Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ... 5 ΔΙΣ ΕΧΕΙ


Ρεπορτάζ : Σπύρος Στάμου - Δήμητρα Καδδά

Τριετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, από 12,7% σήμερα -όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Ε.Ε.- και όχι τετραετές, όπως κατήρτιζε το οικονομικό επιτελείο, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Πρόσθετα μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση που έλαβε την Τρίτη να «κοντύνει» στο 2012, δηλαδή σε 3 από 4 έτη προηγουμένως, την προσπάθεια...
δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2011-2012 (έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως) και, σύμφωνα με την κοινοτική «εντολή», θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστο κατά το ήμισυ από περικοπές δαπανών.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 ή και 3 ακόμη μονάδες (τα κρατικά ταμεία θα ενισχύονταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά 1,5 δισ. ευρώ για κάθε μία μονάδα αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ), και επαναφέρουν τα σενάρια για συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων αλλά και για πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.
Η επίσπευση έρχεται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων για σύγκληση στις Βρυξέλλες έκτακτης συνόδου κορυφής υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ερμαν φαν Ρόμπαϊ, με μοναδικό θέμα την οικονομία, στις 11 Φεβρουαρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας -όπως προβλέπεται στη Συνθήκη- και όχι τετραετούς, όπως κατήρτιζε το οικονομικό επιτελείο.
Πρωθυπουργική πρωτοβουλία
Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ότι η σμίκρυνση των περιθωρίων αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Πλέον το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά για το 2011, αντί -με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς- το έλλειμμα να μειωθεί κατά 2 μονάδες, τώρα θα πρέπει να συμπιεστεί κατά 3 μονάδες. Το ίδιο θα συμβεί και για το 2012, για να μπορέσει έτσι το έλλειμμα να βρεθεί στο επίπεδο που ζητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί προφορικά από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup και το Ecofin, στις 18 και 19 Ιανουαρίου, ενώ την επομένη θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οπως επισήμανε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «ο πρόεδρος μας ζήτησε άμεσες αποφάσεις, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των μεγάλων αλλαγών μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι τριετής. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια, οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί και ο πολίτης θα τις δει άμεσα, προς όφελος του ιδίου, της οικογένειάς του. Για να έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά, για να έχουμε μια πιο ισχυρή οικονομία και υψηλότερο εισόδημα για όλους τους Ελληνες πολίτες».
Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, με θέμα την οικονομία, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να τονώσουμε την αγορά και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Ο στόχος αυτός της κυβέρνησης θα επιτευχθεί όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και, ταυτόχρονα, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου καθώς και η αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».
Για την μετατροπή του τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας σε τριετές, η κ. Κατσέλη ανέφερε: «Αποφασίσαμε, και μας το ζήτησε ο πρόεδρος, όλες μας οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: