Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Στο ΣτΕ οι περικοπές επικουρικών συντάξεων λόγω μνημονίου...


Για τη συνταγματικότητα η μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων που έγιναν λόγω μνημονίου καλείται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικράτειας μετά τη...
συζήτηση προσφυγής συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης και η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει "οδηγό" για όμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι συνταξιούχοι στην προσφυγη τους ζητούν να υποχρεωθεί το ΤΑΜΕΙΠ να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011.

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης οι συνταξιούχοι υποστήριξαν ότι ο επίμαχος νόμος προσκρούει σε ένα πλέγμα συνταγματικών διατάξεων και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, όπως είπαν, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης. Επίσης, παραβιάζεται όπως υποστήριξαν και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του το Ταμείο επικαλεςτηκε αναλογιστικές μελέτες που «μιλούν» για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό μεγαλώνει πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ραγδαία αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργοί ασφαλισμένοι, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αύξηση της μέσης σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου επισήμαναν ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».

Πάντως, στην περίπτωση που οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων κριθούν αντισυνταγματικές, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: