Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ


Ο τακτικός έλεγχος στην καταβολή νέων συντάξεων αποκάλυψε απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Ξάνθη από ασφαλισμένους του ΙΚΑ που πέτυχαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ένσημα....
Οι επιτήδειοι εξασφάλισαν παράνομα αριθμό ενσήμων που άλλοι είχαν παρακρατήσει από ανύποπτους εργαζόμενους σε διάφορες επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν 7.500 εικονικά ένσημα το 2010 και να συνταξιοδοτηθούν, όντας άνω των 45 ετών.
Μάλιστα, το ΙΚΑ τους κατέβαλε ήδη και προκαταβολή της σύνταξης, μέχρι την οριστική απόδοσή της. Ο τακτικός έλεγχος ωστόσο εντόπισε τις παρατυπίες και έφερε στο φως το κύκλωμα.
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διον.Πατσιούρης σημείωσε ότι μόνο οι πρώτοι 20 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν παράνομα ζημίωσαν το Ιδρυμα κατά 194.000 ευρώ. Ο ακριβής αριθμός αυτών που εφάρμοσαν αυτή τη μέθοδο εξαπάτησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά το συνολικό ποσό ζημιάς αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.
Οπως είπε ο κ.Πατσιούρης, οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ως προκαταβολή και θα επανέλθουν σε καθεστώς εργασίας.
«M’ αυτού του είδους τις πρακτικές ... οι εν λόγω συνταξιούχοι, ενήργησαν σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων. Καρπώθηκαν χρήματα που δεν ήταν δικά τους, ενώ κάποιοι συνταξιούχοι υπόκεινται δραματικές περικοπές ακόμη και στο δώρο, σε αυτές τις δύσκολες εποχές», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: