Η Γερμανία και η Γαλλία ετοιμάζονται να αντιδράσουν στις επιθέσεις των αγορών, όχι όμως με τον τρόπο που φαντάζονται οι χώρες του νότου.
Καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι οι σημερινές συνθήκες δεν είναι αρκετά αυστηρές και επιτρέπουν μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που αυξάνει τα χρέη και υπονομεύει την αξιοπιστία του ευρώ, θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας σε μια πιο αυστηρή κατεύθυνση και η μεταφορά της αρμοδιότητας για τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου, δηλαδή μια οικονομική ένωση, που θα μπορεί να επιβάλλει δημοσιονομική πολιτική στα κράτη μέλη.
Καθώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει να καταρρεύσει και η διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών στην Ευρώπη είναι μακρόσυρτη και χρονοβόρα, το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να επιβάλλουν το νέο σύμφωνο σταθερότητας σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild-Zeitung που επικαλείται διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιήσουν σαν πρότυπο τη συνθήκη Σένγκεν και να προχωρήσουν με διμερείς συνθήκες ανάμεσα στα εθνικά κράτη, παρακάμπτοντας έτσι την Κομισιόν και το κοινοβούλιο αλλά και την μακρόσυρτη διαδικασία.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα πάντα με την Bild-Zeitung θα είναι, η νέα συνθήκη να είναι έτοιμη τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2012 και να έχει υπογραφεί από τα πρώτα κράτη. Γαλλία και Γερμανία θέλουν να παρουσιάσουν τα σχέδια τους ήδη στην επόμενη σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κράτη που δεν ανήκουν στη ζώνη του Ευρώ και ειδικά από τη Γερμανία.
Το ότι οι Γερμανοί επείγονται για την διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών έγινε σαφές και στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Βερολίνο, μάλιστα πηγή της καγκελαρίας έθεσε ως χρονικό ορίζοντα γι’ αυτό το διάστημα ολίγων μηνών, κάτι που με τον παραδοσιακό τρόπο αναθεώρησης είναι αδύνατο. Αν τελικά επιλεγεί η διαδικασία τύπου Σένγκεν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικονομική Ένωση α λα καρτ, στην οποία δύσκολα θα έχουν θέση η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου…
Θέμης Δαγκλής
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου