Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μία κατ' αρχήν «θετική εξέλιξη», λένε από το ΔΝΤ

Αναμένουν την εφαρμογή των μέτρων

Μόνο ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ την εκταμίευση της 6ης δόσης
Μόνο ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ την εκταμίευση της 6ης δόσης (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Η συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περιγράφεται από κύκλους του ΔΝΤ, ως μια κατ' αρχήν «θετική εξέλιξη», ωστόσο τονίζεται ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας.

Εάν η νέα μεταβατική κυβέρνηση προχωρήσει απρόσκοπτα, θα διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η οποία στη σημερινή συγκυρία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν στην Deutsche Welle.

Το ΔΝΤ δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση και οι εκπρόσωποί του δεν προέβησαν σε δηλώσεις, καθώς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τη γνωστοποίηση του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, την αποσαφήνιση των όρων που θα διέπουν τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και τις δυνατότητες που θα έχει αυτή να λάβει και να εφαρμόσει αποφάσεις.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι, αλλά και αναλυτές, εμφανίζονται συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται.

Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η οριστικοποίηση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και η υπερψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, θα σηματοδοτήσει ένα σαφές πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει στη γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στελέχη του ΔΝΤ τονίζουν ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας, και εξηγούν ότι υπό αυτό το πρίσμα ζητούσαν να υπάρξει ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων είναι μεν επιθυμητή, αλλά αυτό που θεσμικά ζητεί το ΔΝΤ είναι οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.

Παράλληλα, σημειώνουν πως η στελέχωση της κυβέρνησης και η ακριβής χρονική διάρκειά της -στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα διάστημα τρεισήμισι μηνών- δεν αφορούν το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο είχε διαμηνύσει πως η άμεση διενέργεια εκλογών σε αυτή την πιεστική και ευαίσθητη συγκυρία θα ήταν καταστροφική.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: