Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τις πολιτικές εξελίξεις

Η επόμενη ημέρα για τον Γ.Παπανδρέου

Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις κάλπες
Ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις κάλπες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά την ιστορική συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας, την αποχώρηση του Γ.Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και εν όψει των πρόωρων εκλογών -με πιθανότερη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου- στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνονται νέες ισορροπίες.

Ο Γ.Παπανδρέου παραμένει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες, με το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη στάση που θα πάρουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έναντι των εξελίξεων.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγμένο πρόεδρο και θα πάει συντεταγμένα στις κάλπες» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, παρότι στις 12 Νοεμβρίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες, εξαντλείται τυπικά η θητεία του κ. Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ -καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή του-, θεωρείται βέβαιο ότι επί της παρούσης κανείς δεν θα ανακινήσει θέμα επανεκλογής ηγεσίας.

Το καταστατικό προβλέπει παράταση της θητείας εφόσον ο πρόεδρος του κόμματος είναι και πρωθυπουργός. Ωστόσο, άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου θεωρούν δεδομένη την παραμονή του ως αρχηγού.

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που στην πλειονότητά της αποτελείται από βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου, έδωσε το στίγμα της στέλνοντας τις προηγούμενες ημέρες τον Γρηγόρη Νιώτη στο πρωθυπουργικό γραφείο για να διαμηνύσει ότι εκπροσωπεί περί τους 100 βουλευτές (από το σύνολο των 153), οι οποίοι ζητούσαν από τον κ. Παπανδρέου ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου αποφασισμένο να κατέβει επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και επομένως τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα πράξουν τα κορυφαία στελέχη του κινήματος, τα οποία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία του κόμματος.

Παρότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει προ μηνών ότι αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Οικονομικών υποθηκεύει το πολιτικό μέλλον του, δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί κάποια στιγμή του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ παραβλέπει την κινητικότητα που δείχνει η ομάδα των τριών (Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης), η σύνθεση της οποίας διευρύνθηκε από τον Ηλία Μόσιαλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον κ. Παπανδρέου να μην τον υπολογίζει σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως κίνηση διαχωρισμού της θέσης του από τον Γ.Παπανδρέου.

Έντονη παρουσία έχει και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία προς το παρόν ακολουθεί πιο συγκρατημένη πορεία, ενώ γρίφο αποτελεί η στάση του Γιάννη Ραγκούση, σημειώνει η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: