Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

«Θρίλερ» με το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης

Και πάλι διαβουλεύσεις...

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε νέο θρίλερ εξελίσσονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα είναι άγνωστο όμως αν έχει συνομιλήσει απευθείας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επισήμως ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Εντούτοις, το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

«Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε» δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος στο Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης ακούστηκε και το όνομα του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Π.Ρουμελιώτης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε όμως ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου, γίνονται συζητήσεις, και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι απαραίτητο να λήξει άμεσα το θέμα».

Στο Mega, επίσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε όνομα νέου πρωθυπουργού, αλλά πολύ σημαντικό να έχουμε και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, το πολιτικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι «επικρατεί σιγή ασυρμάτου» σχετικά με τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι.

Ναυαγεί (;) το σενάριο για τον Παπαδήμο

Νωρίτερα, πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνουν οι εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό για να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι ζητεί ο Α.Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: