Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ρωσική οικονομία κινδυνεύει από την κρίση χρέους, προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Μείωση δαπανών ζητά από τη Μόσχα

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Μόσχα, Ρωσία
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τη ρωσική πολιτική ηγεσία ότι η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, προσκαλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση της Μόσχας «να μειώσει τις δαπάνες» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει».

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα, ύστερα από τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «η Ρωσία επέζησε πολλών κρίσεων, είναι τελικά μια 'επιζήσασα’, έχει όμως πολλά ευάλωτα σημεία. Προτεραιότητα σήμερα είναι να ανασυγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση το φορολογικό σύστημα, να διαφοροποιήσει το προφίλ της εθνικής οικονομίας της».

Το περιεχόμενο των συνομιλιών Μεντβέντεφ-Λαγκάρντ δεν έγινε γνωστό.

Σε άρθρό της που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «η Ρωσία θα βρεθεί σε μια άβολη θέση, εφόσον η παρούσα κρίση χρέους (στην Ευρωζώνη) μετεξελιχθεί σε οικονομική κρίση».

Πέρα από αυτό, καθώς το 60% των ρωσικών εξαγωγών αφορά την εξαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων, μία ενδεχόμενη μείωση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές θα οδηγούσε αυτόματα σε μια αισθητή μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Κάτι τέτοιο συνέβη, άλλωστε, το 2008 οπότε στο δωδεκάμηνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8%.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο εστίασε η Λαγκάρντ στην ίδια συνέντευξη Τύπου είναι ότι «οι δαπάνες του δημοσίου δεν είναι υγιείς δαπάνες, πολύ περισσότερο στη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου», την οποία διέρχεται η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν παύθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά μια περίπου 10ετή θητεία στο αξίωμα, όταν κατήγγειλε δημόσια «υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, που συνεπάγονταν τα νέα κυβερνητικά μέτρα υπέρ των μελών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Ακόμα, η Λαγκάρντ τάχθηκε σήμερα υπέρ «μίας τολμηρής κοινής δράσης» προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε νέα κρίση.

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει δηλώσει ότι μέσω ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με ρευστότητα την Ευρωζώνη. Για το ίδιο θέμα, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη Μόσχα σε ένα ποσό βοήθειας «ως 10 δισεκατομμύρια δολάρια». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι «μόνον με τα χρήματα δεν επιλύεται ένα πρόβλημα που άπτεται της ίδιας της πιστωτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, έχει σαφώς συστημικό χαρακτήρα, άπτεται εν τέλει της πορείας της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, προέβη στην εκτίμηση ότι οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα σύντομα θα τετραπλασιαστούν για να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

«ο προηγούμενο έτος, οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 59 δισεκατομμύρια, βρίσκονταν στα 53 δισ. τους πρώτους οκτώ μήνες αυτού του έτους και φτάνουμε τα 80 δισ. στη διάρκεια του έτους. Το επίπεδο θα φτάσει σύντομα τα 100, έπειτα τα 200 δισ. δολάρια όπως είχαμε προβλέψει» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της κατάστασης των σχέσεων μας και των προοπτικών της συνεργασίας μας», είπε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την χρήση του ρουβλιού και του γιουάν στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, κρίνοντας ότι τα εθνικά νομίσματα κάνουν τις συναλλαγές πιο σταθερές. «Με δεδομένα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό το σύστημα πληρωμών αυξάνει τη σταθερότητα των οικονομικών μας σχέσεων» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: