Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ελαφρύνσεις, συντελεστές και απαλλαγές φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων



Κερδίζουν τα μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χάνουν τα οικόπεδα. Ποιοι απαλλάσσονται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με ποιους συντελεστές θα υπολογίζεται ο φόρος
Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας και επιβαρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια επιφέρει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", η πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες, θα πληρώσουν μικρότερο φόρο από το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Εφόσον όμως, έχουν στην κατοχή τους και οικόπεδα ή αγροτεμάχια, ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά, δεδομένου ότι σήμερα το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Ο ενιαίος φόρος θα υπολογίζεται με βάση 20 συντελεστές, αντί για 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια.
Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα προκύπτει και από άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες, ανάλογα με το είδος του ακινήτου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
Αστικά Ακίνητα:
  • Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις όπου ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου ισχύει.
  • Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα σε τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης και βοηθητικών χώρων. Το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων.
Συντελεστές ορόφου:
  • Υπόγειο, συντελεστής 0,98
  • Ισόγειο και 1ος όροφος, συντελεστής 1,00
  • 2ος και 3ος, συντελεστής 1,02
  • 4ος και 5ος, συντελεστής 1,04
  • 6ος και άνω, συντελεστής 1,06
  • Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους ορόφους από έναν, ως συντελεστής θεωρείται εκείνος του υψηλότερου ορόφου
  • Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους στο 0,1
  • Για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων ίσως με 0,5 για την περίοδο μέχρι 5 έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ως ημιτελής χώρος νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.
Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου
Σύμφωνα με το σχέδιο, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, στην περίπτωση που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Επίσης, απαλλάσσονται επιχειρήσεις που ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλαγές είναι ετήσιες και θα πρέπει κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να ζητούν την αναστολή πληρωμής.
Με το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την Τρόικα,  ότι θα κατορθώσει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ και να αποφύγει τη διατήρηση, για έναν ακόμη χρόνο, του ενιαίου τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: