Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ...


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συνεχίζεται επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και να ψηφιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής....

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλην των ΑΝ.ΕΛ. που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία, συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά σε μια σειρά δημοσιονομικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων συνταξιοδοτικές, φορολογικές, αλλά και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενες για τη λήψη της επόμενης δόσης.
Ο κ. Στουρνάρας, κατέθεσε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σε κατεπείγον νομοσχέδιο ώστε οι ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται ως προαπαιτούμενες για τη λήψη τμήματος της δόσης, να έχουν ψηφιστεί ως τη Δευτέρα οπότε αρχίζει τις εργασίες του το Euroworking group.
Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε το γεγονός με καχυποψία, ενώ προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με όλα τα κόμματα να διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοθέτημα.
Μίλησαν για «κοινοβουλευτική εκτροπή» και τελικώς αποχώρησαν εκτός από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, εκ μέρους του οποίου ο Νότης Μαριάς εξήγησε πως θα παραμείνει για να μην ψηφιστεί ομόφωνα και χωρίς να ακουστούν αντιρρήσεις το νομοσχέδιο.
Αιτιολογώντας την ανάγκη να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση.
Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Πριν αποχωρήσει σύσσωμη η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για «διαδικασία - μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα και κατέληξε αναφέροντας πως καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύετε το μέλλον της.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είναι αποδεκτό ως κατεπείγον το νομοσχέδιο τόνισε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια αν φτάσει κάπου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε μάχη με το χρόνο και δεν τα πάμε καλά, πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε» ενώ επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Εκ μέρους τους ΑΝ.ΕΛ. ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «παρακολουθούμε μια κατάσταση όπου έχει επί της ουσίας έχει πάψει να δουλεύει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχετε τη νοοτροπία, Eurogroup Uber Alles» και κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος σαν «πράξη πραξικοπηματική που καταλύει το πολίτευμα». Από την Χρυσή Αυγή ο Γ. Γερμενής αφού είπε πως για να πάρουν τη δόση οι κυβερνώντες θέλουν κάθε φορά να δηλώνουν υποταγή και να βλέπει η Μέρκελ ότι ο λαός σκύβει το κεφάλι, οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την συζήτηση.
Η Ασημίνα Ξυροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου αλλά δήλωσε πως χρειάζονται για να επικυρωθούν όσα αποφασίστηκαν με στόχο την σταθεροποίηση της χώρας.
«Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας» κατέληξε.
Για «άλλο έναν εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού». Αφού «κάθε φορά που παίρνετε δόση τον βυθίζετε στα τάρταρα».
Αναφορικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Παφίλης είπε πως η κυβέρνηση «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια», την κατήγγειλε και το ΚΚΕ αποχώρησε.
«Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση για το κατεπείγον» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση την Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: