Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΙ ΡEN: "ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ"


O Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ολι Ρεν, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «θετική άποψη» σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό...


Μέσω της επιμήκυνσης, «θα είμαστε ικανοί να πάμε παραπέρα και να σταθεροποιήσουμε τη δυναμική του ελληνικού χρέους και να υπερβούμε τα προβλήματα στην αποπληρωμή του χρέους, ειδικά το 2014 και το 2015», σημείωσε και προσέθεσε ότι «αυτό θα επαναβεβαιώσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».


Ο κ. Ρεν, αναγνώρισε επίσης, την σκληρή δουλειά που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, όχι για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες όπως τόνισε χαρακτηριστικά αλλά για τις μεταρρυθμίσεις χάρη του μέλλοντος των συνταξιούχων, των δημόσιων υπηρεσιών, των επενδύσεων, της υγείας, της παιδείας κ.α. «Σήμερα αυτές οι προσπάθειες έχουν δρομολογηθεί και η Ελλάδα αλλάζει μέσα από απαρραίτητα μέτρα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Ολι Ρεν, ανέφερε επίσης ότι μέσα από τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Ο Φινλανδός Επίτροπος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστική και εποικοδομητική εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του τόσο στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών όσο και στο επιτελείο του για τις προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πρόκειται για μια ελκυστική ιδέα και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εξετάζει οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από τα κράτη μέλη.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Είμαστε στην αρχή του δρόμου»

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις τους, ανέφερε πως έγινε μία ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο ο οποίος αναγνώρισε τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει και την πρωτόγνωρη -όχι μόνο για την Ελλάδα- δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ αναφέρθηκε στο τολμηρό -όπως είπε- προγραμμα τομών και αλλαγών σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, η ανταγωνιστικότητα, αγορά εργασίας κ.α.

Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου, σημείωσε ο υπουργός, έχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας, αλλά και τη βούληση να προχωρήσουμε στο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.


Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο που διασφαλίζει το μέλλον της και παράλληλα «σταθεροποιεί το κοινό μας νόμισμα. Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου και να χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης προχωράμε σε μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: