Ρεπορτάζ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Σταθµός στην πορεία για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανάταξη της ελληνικής οικονοµίας θεωρείται η σηµερινή, κρίσιµη από κάθε άποψη, συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου...
Πρόκειται ίσως για µία από τιςσηµαντικότερες συνεδριάσεις του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, καθώς στη διάρκειά του αναµένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν τέσσερα κορυφαία νοµοσχέδια τα οποία θα επανακαθορίσουν το τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τοµέα αλλά και στις ΔΕΚΟ, θα επιβάλουν το οριζόντιο «κούρεµα» των µισθών στις επιχειρήσεις και τους οργανισµούς του Δηµοσίου, θα επιφέρουν σηµαντικές αλλαγές στηφορολογική πολιτική και, τέλος, θα δηµιουργήσουν συνθήκες για την ανάπτυξη στη χώρα. Στην πραγµατικότητα, µε τα τέσσερα νοµοσχέδια που θα εγκρίνει σήµερα το Υπουργικό Συµβούλιο θαεπιχειρηθεί να κερδηθείο χαµένος χρόνοςστις διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν αποτελέσειπλέον το αγκάθι στις σχέσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα. Πρόκειται στην ουσία για µια κίνηση καλής θέλησης προς τηντρόικα – ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόµενης εβδοµάδας –, η οποία πίεζε εδώκαι πολύ καιρό για να επιταχυνθούν οι αλλαγές,προκειµένου να δοθεί το πράσινο φως γιατην 4η δόση του δανείου. Οι αλλαγές αυτές, όπως έχειγίνει γνωστό, αποτελούν σηµείο τριβής και µε την Κοµισιόν, η οποία τις έχει θέσει ως προϋπόθεση για να δοθεί και στην Ελλάδα η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου.
«Εχουµε µπροστά µας 15 µέρες ώς το τέλος του χρόνου και πρέπει να τρέξουµε κατοστάρι για να προλάβουµε», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προκειµένου να εξηγήσει τη σπουδή της κυβέρνησης να περάσει σε µία µόνο συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, σήµερα, αλλαγές οι οποίες σε άλλους καιρούς θα απαιτούσαν ζυµώσεις µηνών ή και ετών!
Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης να κερδηθεί χαµένος χρόνος και παράλληλα να δοθεί στον Γιώργο Παπανδρέου ένα σηµαντικό όπλο για τις διαπραγµατεύσεις που θα γίνουν για την επιµήκυνση της αποπληρωµής του ελληνικού δανείου, στοπεριθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (16-17 Δεκεµβρίου), είναι το γεγονός ότι το νοµοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως και εκείνο για τις ΔΕΚΟ, θα ψηφιστούν µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρχές της προσεχούς εβδοµάδας.
Πολυνοµοσχέδιο
Είναι ενδεχόµενο τα νοµοσχέδιαγια τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αυτό που αφορά τα µισθολογικά των ΔΕΚΟ, αλλάκαι τις αλλαγές στη φορολογία, να αποτελέσουν ένα πολυνοµοσχέδιο-σκούπα, ώστε να ψηφιστούν όλα µαζί µε συνοπτικές διαδικασίες. Αν και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εκ των πραγµάτων τις έντονες αντιδράσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση είναι διατεθειµένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος µιας τέτοιας ενέργειας, προκειµένου, όπως προαναφέρθηκε, να είναι συνεπής µε το χρονοδιάγραµµα που έχει τεθεί από το Μνηµόνιο. Από τα νοµοσχέδια που θασυζητηθούν σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο, εκείνο που ενδέχεται να ψηφιστεί στις αρχές τουνέου χρόνου αφορά τον νέοαναπτυξιακό νόµο, του οποίου, σηµειωτέον, η ψήφιση έχει καθυστερήσει για έναν σχεδόν χρόνο.
Η κυβέρνηση αποσυνδέει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών από την προχθεσινή επίσκεψηστην Αθήνα του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν, αλλά καιτη σηµερινή επίσκεψη εδώ του επιτρόπου γιατην οικονοµία Ολι Ρεν, καικάνει λόγο για δεσµεύσεις που έχει αναλάβεικαι υλοποιεί. Είναι χαρακτηριστικό ότιο Πρωθυπουργός,µιλώντας χθες σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης µε θέµα «Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές - Ελλάδα της Εξωστρέφειας», υπογράµµισε ότι«το 2010 κάναµε πολλές θεσµικέςδιαρθρωτικές αλλαγές και το 2011θα συνεχίσουµε πιο δυναµικά για µια Ελλάδα πουαισιοδοξεί, δεν φοβάται και αντιµετωπίζει το µέλλον χωρίς δάνεια και επιτηρήσεις».
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίοςδέχθηκε τις επικρίσεις των επιχειρηµατιών που µετείχαν στην εκδήλωση για τη φορολογία και τις περικοπές που επέφεραν την ύφεση,δήλωσε ακόµη ότι «εµείς θέλουµε λιγότερους φόρους που είναι το βασικό αίτηµα των επιχειρηµατιών, αλλά προϋπόθεση είναι η αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής, και τότε θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, καθώς η Πολιτεία φέρει ευθύνη σε αυτό το θέµα της σωστής διαχείρισης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου