Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΗ 10% ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Οριζόντια μείωση 10% στις μεικτές αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ τον μήνα προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Για να εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ θα θεσπιστεί...
ταυτόχρονα και πλαφόν στις μεικτές αποδοχές -συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωματικών απολαβών-στο ύψος των 4.000 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, στον κατάλογο των ΔΕΚΟ και των μισθολογικών μειώσεων θα συμπεριληφθούν και φορείς που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν στον νόμο για τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ, αλλά και αρκετά Νομικά Πρόσωπα.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν και να πάρουν το «πράσινο φως» σήμερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, μία μέρα μετά τη μαζική απεργία των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η τρόικα έχει δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο εργασιακό καθεστώς στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Η μείωση κατά 10% θα αφορά και κάθε είδους αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα οριοθετεί ως ανώτατο όριο των επιδομάτων και των υπερωριών που θα δίνει κάθε φορέας, το 10% των συνολικών αποδοχών που καταβάλλει η εκάστοτε επιχείρηση.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει την εξοικονόμηση των 800 εκατ. ευρώ από τον χώρο των ΔΕΚΟ, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί να πράξει μέσω του προϋπολογισμού του 2011. Από τις παρεμβάσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί κατά το ήμισυ περίπου, δηλαδή η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ.
Για τα υπόλοιπα, θα γίνει προσπάθεια να εξοικονομηθούν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, την αύξηση των εισιτήριων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 30% έως 50%, αλλά και γενικότερα από τα προγράμματα αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων που έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ το 2011, εντάσσεται και η πολιτική μείωσης των καταναλωτικών δαπανών των επιχειρήσεων, κατά περίπου 15% (αναλόγως με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε επιχείρηση) σε σχέση με φέτος.
Ο ισχύων νόμος για τις ΔΕΚΟ χωρίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε δύο «κατηγορίες». Στη μία, περιλαμβάνονται οι 52 ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το Δημόσιο και στην άλλη οι δημόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που καταρτίζεται δεν θα προβλέπει μειώσεις στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.λπ.), αλλά μόνον στις υπόλοιπες 52 επιχειρήσεις.
Επίσης, θα προβλέπεται και η κατάργηση των όποιων εξαιρέσεων έχουν γίνει από τον υφιστάμενο νόμο.
Δηλαδή, θα καταργηθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν εξαιρεθεί κάποιες επιχειρήσεις από τον ισχύοντα νόμο για τις ΔΕΚΟ (όπως η ΕΡΤ και το Μετρό). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι μισθολογικές μειώσεις θα εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω και σε αυτές τις επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονταν στον νόμο των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: